Hlavní obsah

Formule 1 se přestěhuje ze Silverstonu do Donington Parku

SILVERSTONE

Od roku 2010 budou jezdci formule jedna bojovat o prvenství ve Velké ceně Británie na okruhu v Donington Parku. Oznámil to v pátek prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley v Silverstonu, kde se závod jezdí v současnosti. Trať, na které se pojede nedělní Grand Prix, už nevyhovuje bezpečnostním normám.

Foto: Hoch Zwei

Na trati v Silverstone se už formule 1 nepojede

Článek

"Po jednáních se zástupci formule jedna může FIA potvrdit, že britská Velká cena bude i nadále v kalendáři mistrovství světa, ale od roku 2010 se pojede v Donington Parku," řekl Mosley.

Promotér formule 1 Bernie Ecclestone si pochvaloval, že skončilo období nejistoty. "Podepsali jsme smlouvu s Doningtonem a britská Grand Prix je zachráněna. Chtěli jsme pro britské fanoušky závod, na který by mohli být pyšní. A plány na vylepšení Doningtonu toho jsou zárukou, to místo vrátí britský motorsport zpět na mapu," prohlásil.

Ecclestone již několik let varoval vedení okruhu v Silverstonu, že by mohlo o závod formule 1 přijít, pokud neinvestují do přestavby. Za hlavního viníka přesunu vidí sedmasedmdesátiletý šéf vládu, která prý měla Silverstonu finančně pomoci. "Je mi okruhu líto, že si neudržel závody formule jedna. Vláda jej měla více podpořit, což by ji nestálo ani dvě tisíciny procenta toho, co vynaloží na olympijské hry," řekl Ecclestone.

Okruh v Silverstonu hostil šampionát od jeho počátků, od roku 1987 se zde konal jeden z dílů prestižního seriálu pravidelně každý rok. Donington Park má s pořádáním významných motoristických závodů bohaté zkušenosti, pravidelně hostí šampionát silničních motocyklů i superbiků. V roce 1993 se jela v Donington Velká cena Evropy formule jedna, kterou vyhrál slavný Brazilec Ayrton Senna.

Reklama