Hlavní obsah

Pohřebiště favoritů! Vettel nedojel, závod explodujících pneumatik ovládl Rosberg

Silverstone
Aktualizováno

Mistrovství světa formule 1 se po Velké ceně Velké Británie zdramatizovalo. V Silverstone explodovala jedna pneumatika za druhou a nakonec vyhrál Němec Nico Rosberg z týmu Mercedes. Jeho stájový kolega Lewis Hamilton vedl jen v úvodu, také lídr šampionátu Sebastian Vettel z prvního místa odstoupil a vůbec nedojel. Přesto celkové pořadí vede o 21 bodů před Fernandem Alonsem, který dojel třetí.

Foto: Darren Staples, Reuters

Nico Rosberg se raduje z triumfu v Silverstone.

Článek
Fotogalerie

Hamilton získal v Silverstone pro Mercedes už pátou pole position v sezóně s velikým náskokem 452 tisícin sekundy před Rosbergem.  Druhou startovní řadu obsadily vozy Red Bullu s německým pilotem a dosavadním lídrem šampionátu Sebastianem Vettelem a Australanem Markem Webberem, který v týdnu oznámil, že ve formuli letos skončí.

Vítězem se ovšem stal Rosberg. Pomohlo mu, že vedoucí Hamilton dostal defekt a později vypadl z prvního místa i Vettel. Rosberg to vše využil a získal cenných 25 bodů. Závody se nesly ve znamení explozí pneumatik, které kromě Hamiltona vybuchly i Massovi, Vergnemu a Pérezovi.

Zástupci Pirelli byli po kontroverzním závodu pozvání na schůzku do Německa před Velkou cenou na Nürburgringu, jež se jede příští víkend. Zúčastní se jí představitelé FIA a sportovní ředitelé všech týmů.

Vettel nedojel závod po téměř deseti měsících. Naposledy ho technická závada vyřadila z boje loni v říjnu v Monze. Německý pilot vedl, ve 42. kolem ovšem přišel pro trojnásobného mistra světa šok. Místo čtvrtého prvenství v sezóně a důležitého kroku k dalšímu titulu musel Vettel odstavit svůj vůz k radosti britských diváků. Na rozdíl od ostatních neměl problémy s pneumatikami, ale s převodovkou.

Vítěze po závodě vyšetřovali komisaři

Rosberg se musel o svůj druhý letošní úspěch po vítězství v Monaku chvíli strachovat pár hodin po dojezdu, kdy začali závodní komisaři vyšetřovat jeho možné provinění proti pravidlům. Rosbergovi hrozil trest za to, že nezpomalil krátce po startu, když byla na trati vyvěšena žlutá vlajka. Nakonec dostal jen varování.

"Byl to fantastický den. Je to o to lepší, že kousek odsud je naše továrna," radoval se jezdec Mercedesu, který má sídlo v anglickém Brackley. "Pořád se zlepšujeme. Byli jsme tu ohromně rychlí v kvalifikaci a taky v závodu jelo auto skvěle. Je mi líto Lewise kvůli britským fanouškům, ale takové jsou závody. Sebastian nedojel, nebudu lhát, to mi nijak nevadí," uvedl šestý muž průběžného pořadí.

Druhé místo obsadil Webber, který měl velmi špatný start a propadl se mimo nejlepší desítku. Postupně se ale prodral nahoru a zdolal třetího Alonsa. Čtvrté místo patřilo  Hamiltonovi, páté obsadil Kimi Räikkönen. Fin byl několik kol před koncem ještě na druhém místě, ale soupeři s čerstvějšími pneumatikami ho v závěru předjeli.

Těsně bez bodů zůstal tým Williams, který absolvoval jubilejní 600. Grand Prix. Venezuelan Pastor Maldonado dojel jedenáctý o 1,4 sekundy za desátým Němcem Nikem Hülkenbergem.

Příští Velká cena je na programu už za týden, kdy se na Nürburgringu pojede Grand Prix Německa.

Velká cena Velké Británie v Silverstonu:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32:59,456 (průměrná rychlost 197,566 km/h),
2. Webber (Austr./Red Bull) -0,765,
3. Alonso (Šp./Ferrari) -7,124,
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -7,756,
5. Räikkönen (Fin./Lotus) -11,257,
6. Massa (Braz./Ferrari) -14,573,
7. Sutil (Něm./Force India) -16,335,
8. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -16,543,
9. Di Resta (Brit./Force India) -17,943,
10. Hülkenberg (Něm./Sauber) -19,709.
Pořadí MS (po 8 z 19 závodů):
1. Vettel (Něm./Red Bull) 132 b.,
2. Alonso 111,
3. Räikkönen 98,
4. Hamilton 89,
5. Webber 87,
6. Rosberg 82,
7. Massa 57,
8. Di Resta 36,
9. Grosjean (Fr./Lotus) 26,
10. Button (Brit./McLaren) 25.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 219,
2. Mercedes 171,
3. Ferrari 168,
4. Lotus 124,
5. Force India 59,
6. McLaren 37,
7. Toro Rosso 24,
8. Sauber 6.

Reklama

Související témata: