Hlavní obsah

Šestý titul byl pro Schumachera nejobtížnější

PRAHA

Staronový šampión překonal letní krizi a nezadržitelně šel za obhajobou prvenství Ziskem šestého titulu mistra světa se Michael Schumacher ve 34 letech stal nejúspěšnějším jezdcem historie, a přestože během roku zažil v posledních letech až nezvyklé potíže, nakonec závodnickou vyspělostí uhájil místo na trůnu krále formule 1.

Foto: Hoch Zwei

Michael Schumacher během první kvalifikace v japonské Suzuce.

Článek
Fotogalerie

Schumacherova letošní cesta za zlatem byla asi nejobtížnější ze všech šesti vítězných šampionátů. Mistrovství tentokrát provázela nezvyklá vyrovnanost, vždyť šestnáct Velkých cen mělo osm rozdílných vítězů z pěti stájí, zatímco loni vozy Ferrari vyhrály s výjimkou dvou všechny závody.

Schumachera v roce 2003 přibrzdily i slabší úvod a hlavně letní krize, kdy odjel pět Grand prix bez vítězství v řadě. "Nikdy se nevzdáváme, vždy bojujeme až do konce a tím jsme nejsilnější," glosoval čtyřiatřicetiletý Němec, jenž od Monzy znovu zářil v mistrovském světle.

Překonal už i Fangia

"Překonal Fangia a přepsal dějiny," cituje ČTK titulek italského deníku La Repubblica, který píše: "Schumacher a Ferrari: perfektní manželství chladnokrevnosti a hrdosti." List Corriere della Sera pak Schumimu vzkázal: "Jsi ten největší jezdec všech dob, žijící mýtus, legenda."

Také sportovní deník Gazetta dello Sport označuje Němce za výjimečnou osobnost: "K zisku šesti titulů potřebujete čas, trpělivost a talent. On to vše má a zásluhou disciplíny, touhy po závodění i silné vůle to proměnil v další triumf."

Gratulace od prezidenta

Italský prezident Ciampi osobně telefonicky blahopřál šéfovi Ferrari di Montezemolovi ke skvěle odvedené práci s tím, že M. Schumacher je opravdový šampión díky kombinaci mentální a psychické síly, spojené s oddaností formuli 1.

Ministr vnitra Schily v deníku Die Welt označil Schumachera za jednoho z nejdůležitějších německých velvyslanců, kterého zná celý svět. Ferrari uspořádalo mohutnou VIP party na počet šestého titulu už v Suzuce, v sídle stáje v italském Maranellu pak oslavovalo dvacet tisíc nadšenců s transparenty Grande Schumi a tamní farář nechal tradičně rozeznít zvony.

Veselo bylo iv Schumacherově současném bydlišti, švýcarském městečku Vuflensle-Chateau. "Už je to taková příjemná zvyklost, že vyhrává, zažíváme to pošesté," uvádí ČTK prohlášení starosty Louise Burdeta, který na dnešní večer chystá přijetí nejslavnějšího obyvatele na radnici.

Skvělá rodina Ferrari

Z Argentiny přispěchal s gratulací iJuan Manuel Fangio, synovec pětinásobného šampióna z 50. let. "Takových úspěchů nedosáhnou lidé, kteří si je nezaslouží. Sledoval jsem triumf se svou rodinou a naše srdce tlučou pro dva velké muže - Fangia a Schumachera," píše v telegramu potomek slavného jezdce.

S Fangiem ale Schumacher nechce být srovnáván. "On je větší legendou z jiné doby, já jsem pyšný, že mohu zažít úspěchy se značkou Ferrari," tvrdí staronový mistr světa, jenž energicky vylučuje myšlenky na konec kariéry: "Sedmý titul je motivací a závodit mne baví, proč bych odcházel."

Skvělá rodina z Maranella

Vedle šestého Schumacherova triumfu získalo Ferrari i rekordní pátý Pohár konstruktérů v řadě. "Každý z našeho týmu má rád vítězství, udělá pro něj vše, co umí, a ta touha nás určitě neopustí ani v příštích letech," uvedl technický ředitel stáje Ross Brawn.

"Až série vítězství jednou skončí, pro každého z nás to bude velmi bolestivé. Ale musíme tvrdě pracovat, aby se tak nestalo alespoň do roku 2006, kdy nám všem končí smlouvy. Ferrari je skvělá rodina a já věřím, že ji nikdo nechce opustit," řekl DPA šéf týmu Jean Todt.

Deník Münchner Merkur přes všeobecnou euforii připomíná i určitou nepopularitu, kterou si Schumacher u německého publika v minulosti přivodil poměrně chladným vystupováním nebo útěkem do daňových rájů, aby nemusel platit berním úřadům v rodné zemi. "Ať už ale máme Schumachera rádi nebo ne, nikdo mu nevezme, že dokázal něco epochálního - šest titulů! To hned tak někdo nedožene."

Reklama

Související témata: