Hlavní obsah

Vedení formule 1 chce ujasnit pravidla jízdy za safety carem

LONDÝN

Vedení seriálu formule 1 chce upřesnit pravidla, která pojednávají o momentech, kdy je při závodě na trati safety car. Reagovalo tak na nepřehlednou situaci, po níž byl v nedělní Velké ceně Monaka penalizován sedminásobný mistr světa Michael Schumacher.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Safety car během Velké ceny Monaka

Článek

Ten v posledním kole předjel do té doby šestého Fernanda Alonsa v momentě, kdy v průběhu posledního kola těsně před cílem opustil trať zpomalovací vůz. Schumacher měl za to, že trať je v tu chvíli volná, ostatní piloti se naopak řídili tím, že se předjíždět nesmí.

Mezinárodní automobilové federace FIA připustila, že je výklad pravidel v případě vyhlášení zpomalovací fáze v posledním kole nejednoznačný, a chce zjednat nápravu. "Musíme vyjasnit princip, jaký musí auta dodržovat v posledním kole závodu, kdy je na trati safety car. Zároveň je třeba zajistit průkaznější signalizaci týmům a jezdcům," stojí v prohlášení FIA. Dodatek k pravidlům se bude projednávat 23. června na zasedání v Ženevě.

Stáj Mercedes uvažovala nejprve o tom, že se proti dvacetisekundové penalizaci pro Schumachera odvolá, nakonec to však v zájmu sportu neučinila. Německý pilot tak zůstal ve slavném závodu bez bodů na 12. příčce. Zástupci Mercedesu argumentovali tím, že traťoví komisaři mávali zelenými vlajkami na znamení volné trati.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.