Hlavní obsah

Velkou cenu Malajsie ovládly mcLareny, zvítězil Alonso

KUALA LUMPUR

Mistr světa Fernando Alonso vyhrál VC Malajsie F1 a ujal se vedení v šampionátu. Španělský pilot ve druhém závodě sezóny vybojoval premiérový triumf v barvách McLarenu po svém přestupu z Renaultu a připsal si už 16. vítězství v kariéře. Úspěch britsko-německé stáje, která vyhrála závod po dlouhých osmnácti měsících, podtrhl druhým místem nováček seriálu Lewis Hamilton.

Článek

Dvaadvacetiletý Angličan odolal v závěru přibližujícímu se Kimimu Räikkönenovi ve ferrari a vylepšil o jednu příčku svůj výsledek z předchozí australské Grand Prix. Finský vítěz z Melbourne přišel třetím místem o průběžné vedení.

Hamilton přiznal, že jel svůj nejtěžší závod v kariéře

"Byl to nejtěžší závod v mojí kariéře, na konci jsem byl úplně grogy," přiznal Hamilton s tím, že největším soupeřem bylo vedro, kvůli kterému mu už v polovině závodu došla voda a před dehydratací jej zachránilo jen to, že tekutiny doplňoval předtím celý den. "Voda, kterou jsem pil v kokpitu, byla horká jako čaj," dodal Alonso.

Jeho týmový kolega Felipe Massa závod nezvládl a po vítězství v sobotní kvalifikaci udržel vedení z pole position jen několik metrů. Do první zatáčky Brazilec najížděl až za Alonsem, ale po pár metrech ztratil pozici i po souboji s Hamiltonem, který stejně jako v Melbourne mistrovským manévrem po startu prokázal talent. Ten pak v závodě potvrdil i absolutně nejrychlejším časem na jedno kolo.

Alonso: Klíčem k vítězství byl start závodu

Alonso se okamžitě soupeřům vzdálil a na Hamiltona marně dorážely oba vozy Ferrari, navíc už v šestém kole Massa při pokusu o předjetí vyjel z trati a zařadil se až za čtvrtého Němce Nicka Heidfelda v BMW. Pořadí na vedoucích pozicích se od té doby měnilo už jen při zastávkách v boxech.

"Absolutně fantastické a velmi překvapivé. Nikdy bych si nepomyslel, že už po druhém závodě budu stát úplně nahoře. Vyhrát Grand Prix pro dva různé týmy je něco mimořádného, splnil se mi sen," rozplýval se šťastný Alonso. Pětadvacetiletý dvojnásobný mistr světa hned označil za rozhodující okamžik právě start. "Naše šance tkvěly v předjetí ferrari na startu. Tam byl klíč k vítězství," řekl.

Massa udělal v průběhu závodu spoustu chyb

Massovu snahu o návrat ztracených pozic ničily opakované chyby, po kterých Heidfeld bezpečně zopakoval umístění z Melbourne. Stejně tak neuspěl Räikkönen, který v posledních osmi kolech zlikvidoval zhruba sedmisekundovou ztrátu na Hamiltona, ale k předjížděcímu manévru se už nedostal.

"Vidět za sebou dvě ferrari, o kterých víte, že jsou lehčí a rychlejší, není nic příjemného. Těžko se před nimi udržíte, ale Felipeho se mi naštěstí podařilo přimět k tomu, že se sám vyřadil," řekl Hamilton. "Tady se nepředjíždí snadno a já to musel zkusit. Neudržel jsem se na trati, to je život. Ale mclareny mě překvapily. Ne tím, že jsou rychlé, ale jak jsou rychlé," řekl Massa.

Räikkönen byl shodou okolností posledním jezdcem, který 9. října 2005 vybojoval triumf pro McLaren. Naposledy "stříbrné šípy" slavily double ještě o dva týdny dříve, kdy v Sao Paulu dojel finský pilot za vítězným Juanem Pablem Montoyou. "V neděli jsme o moc lépe jet nemohli. Vydali jsme ze sebe to nejlepší. Jsem zklamaný," řekl Räikkönen.

Příští závod se uskuteční už za týden v Bahrajnu.

Výsledky:
1. Alonso (Šp./McLaren) 1:32:14,930 (prům. rychlost: 201,893 km/h), 2. Hamilton (Brit./McLaren) -17,557, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -18,339, 4. Heidfeld (Něm./BMW) -33,777, 5. Massa (Braz./Ferrari) -36,705, 6. Fisichella (It./Renault) -1:05,638, 7. Trulli (It./Toyota) -1:10,132, 8. Kovalainen (Fin./Renault) -1:12,015, 9. Wurz (Rak./Williams) -1:29,924, 10. Webber (Austr./RedBull) -1:33,500.
Pořadí MS (po 2 ze 17 závodů):
1. Alonso 18, 2. Räikkönen 16, 3. Hamilton 14, 4. Heidfeld 10, 5. Fisichella 7, 6. Massa 7, 7. Trulli 2, 8. Rosberg (Něm./Williams) 2, 9. Kovalainen 1, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 32, 2. Ferrari 23, 3. BMW-Sauber 10, 4. Renault 8, 5. Toyota 3, 6. Williams 2.

Reklama

Související témata: