Hlavní obsah

Chládek: Loňský dluh za MotoGP v Brně vláda uhradit nemůže

Praha

Loňský dluh za závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně stát ani kraj uhradit nemůže. Ve vyjádření, které ČTK zprostředkovala mluvčí ministerstva Klára Bílá, to uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Třicet miliónů korun, které Automotodrom Brno dluží promotérovi Dorna za pořádání loňského závodu, by podle něj měli organizátoři uhradit z jiných zdrojů.

Foto: Automotodrom Brno

Valentino Rossi při testu v Brně.

Článek

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden po schůzce s ředitelem Dorny Carmelem Ezpeletou uvedl, že by se otázkou vyrovnání loňského dluhu měla znovu zabývat vláda. Pokud to není schopen uhradit Jihomoravský kraj, na který byla státní dotace převedena, měl by peníze vrátit.

Ministr školství ale dnes potvrdil Haškův postoj, že dotaci schválenou na začátku letošního roku na loňský dluh použít nelze. "Podle rozpočtových pravidel to není možné platit zpětně. Tyto finanční prostředky je možné využít na rok 2015," řekl. V usnesení, pro které hlasoval i ministr Babiš, je to podle něj jasně uvedeno.

Třicetimiliónovou dotaci schválila v červenci vláda a mělo ji pořadatelům závodu nejprve vyplatit ministerstvo školství. Ještě v létě ale její vyplacení pozastavilo, protože se obrátilo na Evropskou komisi se žádostí o posouzení, zda nejde o nedovolenou veřejnou podporu. V prosinci pak vyšlo najevo, že se Autoklub ČR, přes nějž měla dotace k pořadatelům putovat, ani Automotodrom Brno nehlásí k roli konečného příjemce dotace se všemi povinnostmi.

Takzvaný notifikační proces, který může trvat šest až devět měsíců a jehož základem je odhalení všech detailů účetnictví, by byl nezbytný také letos, pokud by pořadatelé chtěli veřejné prostředky použít na úhradu zalistovacího poplatku.

Letošní ročník motocyklových závodů Grand Prix v Brně je nadále nejistý. Pořadatel akce Automotodrom Brno nepřistoupí na návrh Jihomoravského kraje pořádat závody společně, protože navržená smlouva ze strany kraje má podle něj řadu právních vad. Kraj nabízí na letošní ročník 50 miliónů korun za podmínek, že bude spolupořadatelem.

Reklama

Související témata: