Hlavní obsah

Nezmar Macháček. V buggy si zlomil nohu, na Dakar vyrazí se čtyřkolkou

PRAHA

Hektický rok prožívá Josef Macháček. Poté co v lednu nedojel v Jižní Americe Rallye Dakar, rozhodl se opustit kategorii čtyřkolek, v níž na nejslavnějším motoristickém maratónu pětkrát triumfoval. Jeho novým „oborem“ je jednomístný vůz typu buggy s motocyklovým motorem o obsahu 1000 ccm, o němž uvažoval i v souvislosti se startem na příštím Dakaru.

Foto: Sport.cz

Josef Macháček se proti původnímu plánu opět vydá na Rallye Dakar v sedle čtyřkolky.

Článek

Jedno takové vozítko už vlastnil a začal se s ním objevovat na vytrvalostních soutěžích. Mezitím se stavěla bugina, s níž by mohl v roce 2012 jet Rallye Dakar. Premiéru si odbyl o Velikonocích při soutěži Baja Saxonia v Německu. Kvůli potížím s motorem ale do cíle nedorazil. V červnu pak vyrazil na týdenní Albania Rally, kde skončil v absolutní klasifikaci terénních automobilů druhý, přestože jeho bugina vypadala vedle vítězného vozu Mitshubishi jako „angličák“.

Navzdory úspěchu se však začal přiklánět k tomu, že se na Dakar vrátí na čtyřkolku. „Tady mi to vyšlo maximálně, ale na to, abych se s buginou vydal na Dakar, ještě není připravená. Musí proběhnout určitá doba, než se k tomu s nějakým podobným strojem dopracuji. Nejdřív to vypadá na rok 2013,“ říkal čtyřiapadesátiletý Macháček.

V Polsku trefil strom a zlomil si bércovou kost

Krátce poté se objevil v polském městě Stalowa Wola, kde se pod názvem Baja Carpathia konal podnik evropského šampionátu cross country. Nevedl si špatně, ale nevyhnul se jezdecké chybě, při níž narazil do stromu. Stroj dost poničil a navíc si zlomil bércovou kost. To změnilo jeho plány, protože měl od slovenského konstruktéra příslib, že by mohl mít auto k dispozici v takovém termínu, aby stihl i Rallye Dakar.

Jenže jak ubíhaly letní týdny, bylo stále víc zřejmé, že se naděje na dakarskou účast s novým vozidlem zmenšuje. Jezdec stáje KM Racing proto nakonec usoudil, že se ještě vrátí do sedla čtyřkolky a projekt buggy o rok odsune. „Technika totiž odplouvá do Argentiny už osmnáctého listopadu, a proto se nedá všechno potřebné stihnout. Strašně nerad bych se dostal do situace, abych v Argentině odjel dvě etapy, něco se mi na voze pokazilo a pak byl všem pro smích,“ vysvětlil Macháček své definitivní rozhodnutí.

Na Dakaru už mladé kluky nahánět nebude 

Mezitím se stav jeho zraněné nohy zlepšil natolik, že už má v plánu další závody na čtyřkolce. „Začátkem září startuji v Bulharsku a na přelomu října a listopadu bych chtěl závodit v Tunisku. Věřím, že všechno zvládnu a pět tisíc kilometrů z těchto dvou soutěží mi bude jako příprava na Dakar stačit,“ pravil.

Své vystoupení při dvoutýdenním maratónu s cílem v peruánské Limě si chce „Machus“ na čtyřkolovém motocyklu hlavně užít. „Určitě se nebudu někde honit za mladými kluky. Pojedu si tak, aby mě to bavilo,“ dodal.

Reklama

Související témata: