Hlavní obsah

Tomeček je rád, že pojede Dakar pod českou vlajkou

PRAHA

Především s dobrým pocitem, že pojede pod českou vlajkou, vyrazí ke svému jubilejnímu desátému startu v Rallye Dakar český pilot Tomáš Tomeček. V továrním týmu Tatra pojedou dvě soutěžní vozidla; Tomeček poveze modrostříbrný kamion a tradiční stříbrozelený bude poprvé skutečně pilotovat Brazilec André Azevedo, který byl v minulých letech řidičem vozu jen na papíře.

Foto: ČTK/Ricardo Ribeiro

Tomáš Tomeček s kamionem Tatra při Rallye Dakar.

Článek

"Jsem strašně šťastný, že pojedu opravdu pod českou vlajkou a ne pod pseudonymem Azevedo. Oprostím se od toho a pojedu konečně pod svým jménem," uvedl dnes na tiskové konferenci Tomeček. Jeho partnery v autě budou dna nováčkové na dakarské rallye - navigátor Vojtěch Morávek a australský mechanik Michael Tanaka.

"Pojedou dvě ostré tatry, ale není určeno, která z nich bude jedničkou," řekl Jaromír Martinec, jemuž připadla role mechanika v Azevedově autě, kde bude navigátorem Brazilcův bratr Luizao.

Snad hřídele konečně neprasknou

"Věřím, že obě auta budou vidět v popředí výsledkové listiny a nešťastné hřídele konečně neprasknou," řekl jednatřicetiletý Tomeček, který před rokem skončil šestý. Při své premiéře v roce 1994 se radoval z vítězství, když byl členem nejrychlejší posádky Karla Lopraise. Od roku 1999, kdy usedl k volantu, se mu však ještě vyhrát nepodařilo, nejlépe byl před dvěma lety druhý.

"Vítězství mě láká, ale především chci dojet do cíle. Po dvou vybraných etapách v průběhu rallye nebude možné pracovat na opravách auta, a to by měla být oproti kamazům naše výhoda. Snížili jsme i váhu tak o 200 až 250 kilogramů, přesto jsou ruská auta stále lehčí," dodal Tomeček.

Zázemí obě soutěžním vozům bude opět zajišťovat doprovodná tatra pilotovaná Petrem Volákem. S ním bude posádku stejně jako v uplynulých dvou letech tvořit brazilské duo Geraldo Lima a Ronaldo Pinto.

Sedmadvacátá Rallye Dakar odstartuje na Silvestra v Barceloně, závodníky čeká oproti minulosti kratší trať. Do 16. ledna absolvují 8956 kilometrů.

Reklama