Hlavní obsah

Janků už je doma, lékaři mu z plic vyndali drenáž

PRAHA

Výškař Tomáš Janků se rychle uzdravuje, a pokud v nejbližších dnech nenastanou vážnější komplikace, pojede na olympijské hry. Jeden z trojice českých skokanů pro Atény si na začátku minulého týdne přivezl ze Stockholmu pneumotorax pravé plíce, ale už v sobotu mu lékaři vyndali drenáž a v pondělí atleta pustili domů.

Foto: PRÁVO

Tomáš Janků

Článek

"Já jsem nezmar, já se nedám," řekl s úsměvem v rozhovoru pro ČTK Janků. V neděli mu doktoři plíce zrentgenovali. "Řekli, že jsou v pořádku, že drží, prý je mám jako z učebnice," hlásil radostně. Zranění ho příliš neomezuje. "Mám akorát takový blbý pocit, někdy mírné bolesti, ale už to odeznívá," povídal.

Musí až do pátku odpočívat, pak ho čeká kontrolní rentgen. "Vydržím to," slíbil. Maximálně si naordinuje lehké protahování. Dva týdny bez tréninku nejsou pro výškaře velkou ztrátou. "Ale tělo bylo ve stresu, prošlo velkým zásahem. Určitě to není dobrá příprava na olympiádu," řekl Janků.

Zatím žádný závod

Věří, že se dostane do pohody. Závodit už nebude, v původním plánu měl sobotní start na extralize. "Žádný závod nehledám. Na extralize budu jen jako divák," řekl. Skákat už bude snad v příštím týdnu na tréninku. "Do Atén nepojedu pouze v případě, že by se něco pokazilo. Což teď ale nevypadá," radoval se.

Janků cítil bolesti na plicích minulý týden v pondělí cestou na mítink do Švédska. Skončil v nemocnici, kde mu lékaři odhalili nečekanou diagnózu. Domů se skokan s osobním rekordem 233 cm z letošního domácího šampionátu vrátil ve středu večer. Lékaři se podle něj přiklánějí k tomu, že mu plíce selhaly samy od sebe.

Reklama