Hlavní obsah

Basketbalistky myslí s Elhotovou na univerziádě na medaile

PRAHA

Rekordně početná česká výprava odletí na 26. Letní světovou univerziádu. V čínském Šen-čenu nedaleko Hongkongu se představí celkem 123 akademiků, z nichž mají mít šance na cenné kovy basketbalistky, sportovní střelci, plavci, ale i družstvo golfistek. Univerziáda se koná od 12. do 23. srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Kateřina Elhotová

Článek

"Věříme, že se nám zadaří a uděláme dobré výsledky. Medaile vítáme a doufáme, že náš předpoklad se přiblíží realitě," řekl na tiskové konferenci František Dvořák, předseda České asociace univerzitního sportu (ČAUS). "Univerziáda bude velkolepá, jak to už v Číně bývá. Organizátoři se chtějí vyrovnat olympiádě v Pekingu."

Předloni čeští akademici získali v Bělehradu šest medailí, přičemž o jediné zlato se postarala tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která už ale studium dokončila. V Číně se Češi objeví v patnácti z celkem 25 vypsaných sportech, které určuje pořadatel.

Basketbalistky povede do boje vicemistryně světa Kateřina Elhotová. Spolu s ní se pokusí vylepšit předloňské čtvrté místo další hráčky národního týmu Kateřina Bartoňová, Romana Hejdová a Michaela Zrůstová i členky širšího reprezentačního výběru Tereza Pecková a Kamila Štěpánová. Už v základní skupině basketbalistky narazí na silnou Austrálii, nebezpečný výběr Japonska a na Švédsko.

"Medaile by byla fajn. Věřím, že se porveme o přední příčky," řekla Elhotová, studentka komunikace a lidských zdrojů na Vysoké škole ekonomie a managementu. "Jsem ve třetím ročníku, ale musím ještě dodělat hodně prací z druháku," řekla jednadvacetiletá opora USK Praha, která hrála na univerziádě už předloni.

V atletické nominaci jsou čtyři budoucí účastníci mistrovství světa v Tegu v čele se sedmibojařkou Kateřinou Cachovou, uspět by mohly sportovní gymnastky Kristýna Pálešová a Jana Šikulová. "A trio golfistek myslí na medaili v soutěži družstev," uvedl sekretář ČAUS Václav Šamberger. V plavání jsou želízky Simona Baumrtová a Martina Moravčíková, která vyhlásila na 200 metrů prsa útok na český rekord.

Ve stolním tenisu si na univerziádě zahraje reprezentační výběr žen, tedy i jistá účastnice olympiády v Londýně Iveta Vacenovská, 54. hráčka světa. Naděje mezi střelci jsou Martin Podhráský a Adéla Sýkorová. "Pro nás by bylo umístění do osmičky úspěchem," řekl o šancích fotbalového výběru jeho vedoucí Pavel Frýbort.

Reklama