Hlavní obsah

Hasič, učitel, neurolog a spol. po Jágrově boku. Za amatéry přiletěl štáb až z Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejové Nagano už proběhlo, přesně 25 let po triumfu zlatých hochů si svoji pohádku prožijí baseballisté. Loni senzačně poprvé v historii postoupili na letošní World Baseball Classic, což je profesionální mistrovství světa. V základní skupině v Tokiu rozhodně nebudou od 10. března favority. Jako amatéři se tam postaví profesionálům z nejlepších soutěží světa a jejich příběh zaujal samotnou Major League Baseball, pod jejíž záštitou se šampionát pořádá.

Příběh jako v hollywoodském filmu píší čeští baseballisté. Odlétají na World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Z Ameriky přiletěl do Prahy štáb MLB, aby natočil dokument o českých hrdinech. Lukáš Ercoli, člen marketingového týmu baseballové asociace a nadhazovač. Arnošt Dubový, učitel zeměpisu a tělocviku na gymnáziu a polař. Petr Zýma, obchodní a finanční analytik a třetí meta. Martin Schneider, hasič a nadhazovač. Martin Červenka, obchodní zástupce a catcher. Konečně Pavel Chadim, neurolog a manažer reprezentace.

Šest vybraných protagonistů se vystřídalo před kamerou na svých civilních pracovištích.

„Zjistili jsme, jak nabitý program hráči mají, jak jsou extrémně motivovaní a oddaní baseballu," zaujalo Matta Mantylu, producenta MLB.

„Baseball je globální sport a neexistuje silnější příběh než ten, který napsali Češi před startem letošního WBC. Musí vás to prostě inspirovat," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Michael Clair, novinář webu mlb.com, jenž mohl sledovat české hráče už během kvalifikace v Regensburgu.

Necelý týden byl týmu z MLB k dispozici jako průvodce nadhazovač národního týmu Lukáš Ercoli. „Je to pro nás velká čest, že mediální tým nejlepší baseballové ligy světa projevil takový zájem o český baseball. Bylo úžasné sledovat, jak tým pracuje. Budeme jediná země, která bude mít svůj příběh a přípravu na WBC takto zdokumentovanou," poukazuje muž s dvojrolí funkcionáře a stále ještě i hráče.

Natočením dokumentu ovšem zájem Američanů neskončil. Do Prahy nedávno přiletěl také novinář z New York Times. „Znovu jsme si uvědomili, jak náš příběh v Americe rezonuje. Strávil tady týden. Polovinu času s námi, druhou na Kladně u Jaromíra Jágra. Musím říct, že mě docela těší být v takové společnosti," směje se Ercoli.

„Baseball je náš životní styl, musí to tak být," zdůrazňuje kapitán Petr Zýma. „Je nás 30 fanatiků. Baseball prostě milujeme a obětujeme mu všechno," přidává se Ercoli. „Naši soupeři si často najímají naturalizované profesionály, kteří ovšem nemají k mužstvu takový vztah. My fungujeme jako rodina, naše týmové pojetí je víc," srovnává Arnošt Dubový.

Reklama