Hlavní obsah

Mistr Evropy v aerobiku má rád i vepřovou

PRAHA

Nic nového pod sluncem. Petr Jánský je zase mistrem Evropy v aerobiku. Kdyby v Moskvě o víkendu nevyhrál, šlo by o senzaci. "Užil jsem si nápor na psychiku," bylo mu před startem jasné, že nikdo z něj, coby letošního mistra světa z belgického Gentu, roli tutového favorita nesejme. "Proto si téhle zlaté moc vážím." Z evropského šampionátu dovezl čtvrtý titul, v jednom případě mu k němu pomohla v párech Jana Kavříková.

Článek

Do ruské metropole si přivezl sestavu s originalitami a rozhodčí jeho novátorství patřičně také zaplatili. "Ukázal jsem složitější přechody mezi tanečním pohybem na nohou a pohybem na zemi. Nechyběly při nich vruty, předvedl jsem je přes jednu ruku a některé jsem skákal jakoby pozpátku," vypíchl novoty, v nichž si nedá rok co rok pokoj. V Akademii aerobiku Radky Hanákové, jež je také jeho trenérkou, se tak určuje trend mužského aerobiku nejen v celosvětovém měřítku. "Vím, že jsem si vzal těžkou úlohu," pronesl beze stopy nějaké pýchy.

A pochvaloval si moskevské publikum, které se smířilo s nižší úrovní domácích borců a pak své sympatie dělilo rovnoměrně mezi všechny soutěžící. "Miluju pohyb, tanec. A diváci dávají najevo, že se jim to líbí. Snažím se uspokojit jejich chtíč," odmítá šlachovitý třiadvacetiletý mladík, že by po tolika úspěších, mezi které patří i tři nejcennější kovy z mistrovství světa, začal mít starosti s motivací. Anebo ho žene dál touha po ještě větší kupě medailí? " I kdybych nebyl nejlepší, závodění bych nenechal. Tenhle sport pro mě znamená náboj pro život."

Šípková zažehla slávu

Český aerobik se od doby, kdy jeho slávu zažehla Olga Šípková, propracoval na pozici velmoci. Na medaile ve všech kategoriích pořádají nájezdy skoro všichni reprezentanti, kteří si vetřou do nominace. V Moskvě tak Jánský svedl boj o nejvyšší stupínek s krajanem Janem Pochobradským a nakonec ho odsoudil ke stříbru. "Naše rivalita začíná a končí na pódiu. Jinak se kamarádíme. Zajdeme spolu na diskotéku i třeba na kafe," popírá, že by mezi dvěma kohouty na jednom smetišti panovala nějaká nesnášenlivost.

Vyznavači aerobiku jsou také známí striktním dodržováním zdravého jídelníčku. "Nejsem výjimkou, ale klidně spolknu knedlo, vepřo, zelo. A pochutnám si i na smaženém řízku," překvapil odpovědí, ale jedním dechem dodal, že takové hodování si dovolí jen občas.

"Jinak moje strava je založena na příjmu sacharidů a k večeru bílkovin, které mají vliv na tvarování svalstva," což v praxi znamená k snídani kukuřičné lupínky, tmavé pečivo a čaj. V poledne má nejčastěji na stole kuřecí a rybí maso s těstovinami nebo rýží, při večeři má navrch zelenina. A klidně se prý nadlábne ještě v jedenáct večer před spaním, kdy by se už jíst nemělo. "Nevadí mi to. Všechno ze sebe asi dostanu při tréninku..."

Reklama

Související témata: