Hlavní obsah

Mistry republiky v triatlonu se stali Daněk a Frintová

PRAHA

Michal Daněk z celku Olympo team a Vendula Frintová, nosící barvy družstva Labe Tri Club, se dnes v Praze na Staroměstském náměstí stali mistry České republiky v olympijském triatlonu na tratích 1500 m plavání, 40 km cyklistika a 10 km běh.

Foto: ČTK/Jan Třeštík

Účastníci mistrovství ČR v triatlonu, které se konalo v Praze, v cíli plavecké části.

Článek

Šampionát však skončil obrovským fiaskem organizátorů, protože většina startujících mužů absolvovala namísto osmi pouze sedm běžeckých okruhů a byli diskvalifikováni. Závod byl nejen šampionátem ČR, ale zároveň i závodem ITU Race kategorie B; o to trpčí bylo selhání pořadatelů.

Cílem původně proběhl jako první Kazach Dimitrij Gaag před Francouzem Cédrikem Fleuretonem a prvním českým závodníkem Martinem Krňávkem. Z 56 triatlonistů, kteří doběhli do cíle, jich však po tříapůlhodinovém martyriu protestů rozhodčí 33 diskvalifikovali, protože absolvovali jen 8750 metrů závěrečného běhu - tedy pouze sedm z osmi okruhů v okolí Staroměstského náměstí.

Na první místo se tak posunul Němec Falk Cierpinski, druhý skončil David Haines z USA a třetí byl Španěl Raul Cordoba. I závěrečný ceremoniál nebyl příliš důstojný, neboť medailisté odmítli vystoupit na stupně vítězů a převzít cenné kovy. Vyjádřili tím protest proti špatné organizaci závodu.

Závod žen se stal překvapivě kořistí čtyřiadvacetileté německé závodnice Silke Berglerové. Ta zvítězila před devatenáctiletou Vendulou Frintovou, jež získala mistrovské tituly v kategorii do 23 let i v kategorii elite. Třetí celkově a druhá v domácím šampionátu skončila Čechokanaďanka Tereza Macelová (Author Praha) a bronz vybojovala Lenka Radová z Olympo teamu.

Daněk: Závod byl tragický

"Závod to byl tragický. Nikdo nevěděl, kam se má plavat, při cyklistice tekla na silnici voda s blátem a korunu všemu nasadili organizátoři, kteří nás poslali v sedmém kole do cíle. Myslím, že pořadatelé tento závod zcela nezvládli," řekl Krňávek, který na nejvyšší stupeň při domácím šampionátu vystoupil v letech 1998, 1999 a 2000. Nyní však byl mistrem republiky jen asi hodinu. Z titulu přisouzeného rozhodčími neměl Daněk příliš velkou radost. Právě on podal protest, na jehož základě se výsledková listina měnila. Zároveň přiznal, že závodníci byli před startem poučeni, že si mají sami počítat uběhnutá kola.

Ředitel závodu Martin Dvořák prosazoval, aby výsledky zůstaly původní, ovšem po konzultaci s technickým ředitelem Mezinárodní triatlonové unie (ITU) Michaelem Gignauxem musel přistoupit k diskvalifikacím. Překvapivá domácí šampiónka Frintová v cíli prohlásila, že i když byla její ztráta po cyklistické části velká, stále věřila, že ji může zlikvidovat. "Spíše jsem však doufala, že udržím třetí místo před Radovou a Berkovou. Nakonec jsem v posledním kole předběhla i Macelovou a z druhého místa celkově a domácích titulů mám obrovskou radost."

Reklama