Hlavní obsah

Arogance i nenávist. Tři šampióni padli, legenda je zpět

New York/Praha

New York zažil neuvěřitelnou noc. V legendární hale Madison Square Garden se konal podnik, který nesl název UFC 217. Galavečer roku bojových umění přinesl tři velká překvapení ve třech titulových zápasech. Tři šampióni skončili. Tohle byl předčasný vánoční dárek pro fanoušky MMA. S pásy vítězů odešli Rose Namajunasová, T.J. Dillashaw a GSP, legenda, která se vrátila do oktagonu po čtyřech letech.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Georges St-Pierre (nahoře) a Michael Bisping. Pár sekund a GSP mohl slavit.

Článek
Fotogalerie

Galavečer postupně nabíral obrátky, gradoval. Poslední tři dvojice, tři zápasy o titul šampiónů UFC, nejprestižnější organizace MMA na světě.

S velkým sebevědomím šla do klece Polka Joanna Jedrzejczyková, do tohoto večera neporažená, chtěla psát dále historii. Jenže stalo se nečekané, Rose Namajunasová, která byla ostříhaná na kluka, arogantní sokyni předčasně ukončila už v první kole. Pýcha předchází pád.

„Smíšená bojová umění byla pro hodně lidí jako odpad. Jsem z toho špatná, nemocná ze vší ty nenávisti a hněvu. Mám pocit, že povinností bojovníků je, abychom se snažili jít dobrým příkladem. Bojová umění jsou o cti a čestnosti. Potřebujete hodně odvahy, než se dostanete do klece, bez ohledu na to, kdo jste," citoval vítězku server newsday.com, která po zásahu rozhodčího okamžitě přestala soupeřku masírovat. Měla k ní respekt.

Nenávist, jedno slovo, které vystihovalo bitvu dvou bojovníků, kteří spolu dříve několik let trénovali, chodili do jedné tělocvičny. Jenže čas nezastavíte. Cody Garbrandt vs. T.J. Dillashaw. V polovině druhého kola druhý jmenovaný mohl slavit, rozhodčí boj ukončil. Druhý šok večera. Třetí byl na cestě.

Georges St-Pierre - šampión UFC, muž, který psal historii tohoto sportu, se vrátil po čtyřech letech, navíc šel Kanaďan o váhu výše - a proti němu Michael Bisping, který má v UFC nejvíce výher. Teď Angličan padl.

Ani po čtyřech letech GSP nezapomněl nic ze svého umění. Levý hák, lokty a škrcení, Bisping na konci třetího kola skončil. Fanoušci měli svého hrdinu zpět.

„Neskutečná atmosféra, cítím se skvěle, díky všem. Tohle je nejlepší noc v mé kariéře," vzkázal St-Pierre fanouškům na svém facebooku. „Trefil mě, párkrát jsem byl omráčený. Snažil jsem se to skrýt, nechtěl bych s ním znovu bojovat," řekl po zápase muž, kterého zná svět pod zkratkou GSP a v kanadské anketě Sportovec roku za ním skončil i hokejista Sidney Crosby. A ne jednou.

„Bůh mu požehnej, byl to jeho večer, dobře pro něj, byl skvělý. Mám k němu velký respekt. Cítil jsem se fantasticky, myslel jsem si, že ho sejmu," přiznal porážku Bisping. Nesejmul. Jeho velkolepá prohlášení před bitvou vzala za své.

Reklama

Související témata: