Hlavní obsah

Čeští curleři si po historickém výsledku pochvalovali psychologa

PRAHA

Nejlepšího umístění v historii dosáhli čeští curleři na uplynulém mistrovství Evropy ve Švédsku. Tým 1. CK Brno okolo skipa Jiřího Snítila obsadil sedmou příčku a o jedno místo vylepšil loňské maximum z německého Füssenu. Češi se tak mohou podruhé těšit na světový šampionát, kde budou spoléhat i na schopnosti sportovního psychologa, s nímž začali letos na podzim spolupracovat.

Článek

Brněnský tým si sedmým místem splnil vytyčený cíl. "Chtěli jsme vybojovat přímý postup na mistrovství světa, to znamená skončit lépe než osmí. To bychom totiž museli hrát dodatečný duel o účast na šampionátu a tomu jsme se chtěli vyhnout. Je to náš nejlepší úspěch, takže spokojenost," řekl v rozhovoru pro ČTK člen týmu Marek Vydra.

Češi zařadili do své přípravy před mistrovstvím ve Švédsku převratnou novinku. Na podzim si "pořídili" psychologa a tento tah se jim bohatě vyplatil. "Byla to spíš shoda okolností a náhoda. Dostali jsme na něj od známých kontakt," přiblížil Vydra. "Zatímco pro ty top týmy je psycholog absolutní samozřejmostí, u nás s tím nikdo neměl žádné zkušenosti. Ale jsme pohromadě asi deset let a po té technicko-taktické stránce už toho nejde moc vymyslet. Psycholog nás posouval zase někam dál," líčil český curler.

Důsledná mentální příprava se reprezentantům brzy vyplatila. Šampionát zahájili bídně, úvodní čtyři zápasy prohráli, ale pak se nečekaně zvedli a nakonec obsadili sedmou příčku. "Pomohlo nám to, že jsme se dokázali vyrovnat s tlakem a tím prostředím. To mistrovství bylo jako den a noc. Na začátku obrovská frustrace a zklamání, pak jsme se ale dali dohromady, vyříkali si to, udělali změny v pořadí odhazování kamenů a najednou to šlo. Přišel impulz a přineslo to výsledek," pochvaloval si Vydra.

Před závěrečným zápasem s Francií měli Češi dokonce teoretickou šanci na semifinále. "Museli bychom porazit Francii a Švýcaři zároveň prohrát a pak bychom se dostali do tiebreaku. S Francií jsme to měli rozehrané dobře, nechávali jsme to do posledního endu, s tím, že to máme pod kontrolou. Bohužel, nevyšlo to. Když jsme viděli, jak to bylo blízko, trochu nás to mrzelo. Ale na druhou stranu by to byl obrovský skok," poznamenal Vydra.

Na příštím evropském šampionátu budou chtít Češi umístění opět vylepšit. "Když se nám bude dařit, nic není nereálné. Ani to semifinále," mínil třiatřicetiletý curler z Prahy, jehož tým se může podruhé v historii chystat na světový šampionát. Elita "metané" se sjede v dubnu do Kanady.

Dlouhodobým snem zůstává pro brněnský celek účast na zimních olympijských hrách. "Na Vancouver je ta šance už jen teoretická, protože nám uteklo mistrovství světa 2007. Ale v roce 2014 už chceme, aby český curling na té olympiádě nechyběl," řekl Vydra.

Zatímco mužský výběr prožívá velký výkonnostní vzestup, ženský tým postihl po solidních letech pád do výkonnostní divize B. "Pro celý český curling je to škoda. Jde o jiný tým než ten, který před dvěma lety postoupil poprvé na mistrovství světa. Holky jsou mladší, nevyzrálé. Loňským postupem dosáhli obrovského úspěchu, přeskočili dva tři roky," konstatoval Vydra.

Reklama