Hlavní obsah

Drsné sportování! Podle studie mělo 99 procent hráčů poškozený mozek

Boston

Americký fotbal podle studie vědců z Bostonské univerzity způsobuje u valné většiny hráčů poškození mozku. Tyto příznaky mělo 99 procent bývalých hráčů profesionální zámořské ligy NFL. Ze 111 testovaných zesnulých profesionálů jen jediný neprokázal chronickou poruchu CTE.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

"Není pochyb o tom, že lidé, kteří hrají americký fotbal, jsou ohroženi tímto onemocněním," uvedla neuroložka Ann McKeeová ve studii, kterou v úterý publikoval Journal of the American Medical Association.

Vědci zkoumali mozek 202 zemřelých hráčů, z toho větší polovina působila v NFL. Ostatní byli hráči amerického fotbalu v nižších soutěžích, na vysokých či středních školách. Byli ve věku 23 až 89 let.

McKeeová však připustila, že vědci měli k dispozici pouze vzorky darované rodinami hráčů, které se zřejmě rozhodly do studie zapojit proto, že u fotbalistů se právě příznaky CTE projevily. Tato porucha vede k zániku mozkových buněk, depresi, agresi a demenci.

V minulých letech už američtí vědci upozorňovali na jiné případy hrozby poškození mozku při sportu. Jako nebezpečné zmiňovali zejména box a hlavičkování ve fotbale.

Samotná liga NFL poprvé připustila spojení mezi opakovanými zásahy do hlavy a poruchami mozku před rokem. Tehdy také přislíbila 100 milionů dolarů na patřičný výzkum. "Aby liga i hráči lépe porozuměli problému. NFL je odhodlána vědecký výzkum CTE podpořit a věnovat se oblasti prevence a léčby poranění hlavy," uvedl mluvčí soutěže Brian McCarthy.

Reklama