Hlavní obsah

Maorským tancem Haka začne velkolepé ragbyové šílenství

PRAHA

Začíná sedmitýdenní ragbyové šílenství, pro mnohé sportovní akce roku, z řady pohledů přitažlivější než třeba fotbalový šampionát. Tanec domorodých Maorů zvaný Haka, jímž se novozélandští ragbisté motivují před každou bitvou, v pátek dopoledne našeho času rozvášní publikum v Aucklandu, kde domácí v prvním utkání mistrovství světa hrají s Tongou (10:30, ČT 4).

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Šišaté míče pro MS v ragby jsou nachystány...

Článek

„Zamotalo se to, All Blacks teď už nejsou tak jasnými favority turnaje. V přípravě je porazili Australané, k adeptům na prvenství patří i titul obhajující Jihoafrická republika a Anglie,“ říká před startem šampionátu ragbyový znalec Jan Macháček, bývalý český reprezentant.

Na celky z jižní polokoule v dosavadních šesti ročnících MS od roku 1987 dokázali vyzrát jen Angličané v roce 2003. Zase budou mít k dispozici svoji hvězdu Johnnyho Wilkinsona, který tehdy obstaral klíčové body. Teď ho čeká čtvrté MS. Povede je kouč Martin Johnson, kdysi kapitán zlatého týmu. Nechybí ani Mike Tindall, jehož nedávná svatba se Zarou Phillipsovou, šampiónkou v jezdectví a vnučkou anglické královny, budila na ostrovech velký rozruch.

Australan Anthony Fainga'a (druhý zleva) se snaží zastavit ragbistu Nového Zélandu Dana Cartera.foto: ČTK/AP/Rob Griffith

Ale domácí kouč Graham Henry zná na Angličany recept. Jako jediný je dokázal přemoci na dvou z jejich nejposvátnějších stánků - starém Wembley a Twickenhamu.

Na Zéland se chystá prý až 95 000 návštěvníků. „Bude to tam velkolepé, Novozélanďanů není ani pět miliónů, ale fandit budou všichni jako blázni, je to jejich národní sport,“ ví Macháček. Sám na akci vyrazí též. Pro většinu českých fandů je šampionát ale proklatě daleko. Většina z nich se musí spokojit s přenosy ČT4. „Bude jich 22,“ připomíná Marek Švíř, ragbyový odborník a spolukomentátor.

Šampión bude znám 23. října, finále je na programu den před novozélandským státním svátkem. Snad aby domácí mohli dosyta slavit.

Složení skupin (první dva týmy postupují do čtvrtfinále):
Skupina A: Nový Zéland, Francie, Tonga, Kanada, Japonsko
Skupina B: Argentina, Anglie, Skotsko, Gruzie, Rumunsko
Skupina C: Austrálie, Irsko, Itálie, Rusko, USA
Skupina D: Jihoafrická republika, Wales, Samoa, Fidži, Namibie
Ve skupinách se hraje do 2. října, finálový vrchol play-off je na programu 23. října.

Reklama