Hlavní obsah

Moderní gymnastka Červenková chce pokračovat ve sportovní kariéře

BRNO

Navzdory doporučením lékařů chce osmnáctiletá moderní gymnastka Dominika Červenková pokračovat ve sportovní kariéře. V sobotu se na mistrovství České republiky v Brně představila alespoň v exhibičním vystoupení, načež prohlásila, že nadále trénuje, jen se při cvičení vyhýbá tvrdým dopadům. Přiznala také, že za současné situace přemýšlela o startu za jinou zemi.

Foto: Český olympijský výbor

Dominika Červenková.

Článek

Účastnice olympijských her v Aténách a nejlepší česká moderní gymnastka z let 2001 až 2005 musela kvůli vážným zdravotním problémům na rok dočasně požádat o přerušení reprezentace. Předsednictvo moderní gymnastiky pak v pátek na základě odborných zpráv lékařů rozhodlo, že Červenkové další aktivní činnost ve vrcholovém sportu nedoporučí a nepovolí.

"Toto prohlášení vyšlo bez mého vědomí. Chci dál aktivně sportovat. Lékaři mi sice nedoporučují vrcholovou přípravu, ale nezakazují mi pohybové aktivity. Trénuji dále, jen se ve cvičeních vyhýbám tvrdým dopadům," řekla ČTK Červenková.

Prý chce dál bojovat o místo v reprezentaci a uvažuje ve svých plánech také o případném startu na olympijských hrách 2008 v Pekingu. "Zatím nevím, jaký mohu podstoupit nejbližší závodní program. Není jisté, zda se mi povede se probojovat až na olympijské hry. Ale i když jsem rok nezávodila, tak jsem, pokud to bylo možné, trénovala," uvedla Červenková a přiznala, že výkonnostně na tom není v současnosti zcela ideálně.

Za současné situace zvažuje Červenková start za jinou zemi

Prozradila ale, že se za současné situace zabývala myšlenkou na start za jinou zemi. O této možnosti prý hovořila zatím pouze s rodiči. "Žádné kroky jsem ale v tomto směru neudělala. I když i tato varianta je možná," uvedla Červenková.

Její snahu zůstat u vrcholového sportu však odborníci nevítají a považují ji za riziko. Myslí si to i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Rozhodnutí odborníků nelze zpochybňovat a jejich názory plně respektuji," uvedl pro ČTK Jirásek. Na druhou stranu prý ale chápe, že je pro Červenkovou rozhodnutí o ukončení vrcholového sportování velkou ranou.

"V olympijském výboru ctíme názory odborníků. Pokud se bude Dominika aktivně pohybovat, je to pro její další zdravotní vývoj jen dobře. Už v minulosti ale platilo, že vrcholový sportovec musel podstoupit pravidelné lékařské prohlídky, bez nichž nemohl v soutěžích startovat," dodal Jirásek.

Domnívá se navíc, že ani v případě startu za jinou reprezentaci by si Červenková příliš nepomohla. Ve všech vyspělých zemích je totiž vrcholový sport propojen s lékařstvím. "Nevím, v jaké zemi by jí při současném zdravotním stavu vrcholový sport povolily," uvedl Jirásek.

Reklama