Hlavní obsah

Profesionální sport bych povolil, říká dvojnásobný badmintonový šampion Louda

Praha

V únoru se stal podruhé mistrem republiky a vyhrál mezinárodní turnaj na Slovensku. Pak však snažení badmintonisty Jana Loudy zastavila pandemie koronaviru. Nyní prožívá malé déjà vu. „Celá příprava je narušena a znovu nevíme, co se bude dít. Ale člověk se s tím musí smířit. Opatření jsou asi nezbytná," smiřuje se s drsnou realitou dvojnásobný český šampion.

Foto: ČBS

Badmintonový šampion Jan Louda v akci.

Článek

Louda plánoval, jak se v letošní sezoně bude drát žebříčkem vzhůru, ale koronavirová krize mu dvakrát vystavila stop. „Měl jsem ambice dostat se někam kolem 120. místa. Začal jsem dobře, celkem se mi před první karanténou dařilo, ale nedlouho po zisku titulu na Slovak Open byl vyhlášen nouzový stav a všechno šlo do kytek," říká aktuálně 194. hráč světa.

Současná omezení platná od 12. října omezují badminton a další sporty na dva týdny. Podle zvyšujícího se počtu nakažených v ČR je ale pravděpodobné, že se protáhnou. „Nevidím to jako dobré řešení, mrzí mě to, ale nejde s tím nic dělat. Já bych pro profesionální sportovce možnost připravovat se otevřenou nechal," hlásí Louda.

Jelikož nesmí na kurty, snaží se trénovat alespoň venku. „Děláme delší běhy i různá dynamická cvičení se žebříkem a švihadlem. Spíš je to ale takové udržování se v kondici. Protože mě teď zatím nečekají žádné turnaje, tak se nebojím o to, že bych se pak na nějaký nestihl připravit," říká badmintonista, který je momentálně přihlášený na listopadové klání ve Slovinsku. „Uvidíme, jak situace bude vypadat. Jestli pak zákaz prodlouží a vyhlásí na delší dobu, tak by stálo za zvážení, jestli nevycestovat za tréninkem někam do zahraničí," naznačuje plány.

V cizině se oproti Česku totiž většinou stále hraje. „Každý hráč samozřejmě musí mít test nebo mu je nařízena karanténa. Některé akce se ale také ruší nebo posouvají. U nás se konaly domácí Grand Prix kategorie A, na které se mohou přihlásit také zahraniční badmintonisté. Bylo to dobré zpestření," říká Louda. Domácí extraliga je zatím odložena, její první víkendové kolo svaz na základě bezpečnostních opatření a nařízení vlády zrušil. „Možná se liga odehraje rovnou jako play off v jednom termínu v dubnu," míní Louda.

Student kybernetiky na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni tak má alespoň více času na školu. „Teď jsem ve třetím ročníku, minimálně rok ještě budu studovat. Nejvíc mě baví internetové technologie, kterou jsou v dnešní době všude kolem nás. Jednou bych se rád věnoval biokybernetice, ale nejdříve bych se chtěl profesionálně živit badmintonem," dodává elitní český hráč.

Míní, že propojení badmintonu a vědy je možné. „Vím o tom, že si řada nejlepších světových hráčů dělá datové analýzy svých úderů nebo soupeřů. Já tohle zatím nevyužívám, hraji spíše spontánně," dodává akademický mistr Evropy z loňského roku.

Reklama