Hlavní obsah

Sáblíková jde na led až v říjnu, ale pavouci se jí prý v bruslích neusadili

Praha

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková už myslí na Pchjongčchang, kde se v únoru zúčastní svojí čtvrté zimní olympiády. Na led se postaví až v říjnu, zatím polyká kilometry na kole, nabírá fyzičku a odrazovou sílu. Ale brusle v koutě neleží. Má bezpečně zjištěno, že se v nich pavouci v dlouhé pauze od března neusadili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martina Sáblíková na tiskové konferenci k představení projektu Olympijský rok.

Článek
Fotogalerie

„Vzhledem k tomu, že brusle vozím v autě, protože jsem se v nich nedávno fotila, tak vím, že tam pavouci nejsou. Až v nich vlezu začátkem října na led, budu tradičně trpět, než si nohy zvyknou. Vždycky mě při prvním tréninku na ledě strašně bolí chodidla, nevydržím v bruslích ani stát. Musím si také zvykat na stabilitu, která je jiná než na kolečkových bruslích. Trvá to maximálně týden, pak je zase všechno, jak má být a oproti kolečkovým mám pocit, že létám," odpověděla s úsměvem na dotaz Práva.

Koleno tvrdou zátěž vydrželo

Na konci minulé sezóny jí dělalo problémy poraněné koleno. „Bolesti už odezněly, což jsem strašně ráda. Zase můžu trénovat, jak říkám, s radostí a bez bolesti," oddechla si. V plné přípravě už je víc než měsíc. „Dovolená u moře? Jé, to už je tak dávno... Ale tam je mi vždycky dobře," pravila s povzdechem. To nejlepší z léta už je dávnou minulostí, ale nad přípravou nelamentuje. „Rok co rok je stejná. Kolečkové brusle, kolo, tedy silniční i horské, posilování, běhání, skákání. Plány letní přípravy s trenérem Petrem Novákem, příliš neměníme, jen je drobně upravujeme podle aktuální situace. Máme ten model úspěšně vyzkoušený," konstatovala.

Léto je vždycky fyzicky náročnější než samotná závodní sezóna. „Normálně ano, ale letos to bylo trochu jiné. Petr mě zpočátku šetřil právě kvůli bolavému kolenu. Do přípravy jsem šla dobře odpočatá a s větší chutí, pomohlo mi to i srovnat si v hlavě spoustu věcí. Samozřejmě mě bolí svaly, ale to nepočítám. Rozdíl je, když vás bolí něco jiného, kvůli čemu nemůžete naplno trénovat," pravila česká ledová královna.

Letos vynechala cyklistickou sezónu na silnici. „Léto bylo v tomto ohledu hodně zvláštní oproti těm minulým, ale uvítala jsem to. Na silnici jsem letos najela něco kolem tisíce kilometrů, to je opravdu hodně málo, oproti minulé sezóně je rozdíl asi osm tisíc kilometrů. O to víc jsem jezdila na horském kole a skákala, takže se tréninkový objem vlastně vykompenzoval. Ubyl mi také stres spojený se závoděním na kole. Odpočinula jsem si i psychicky a doufám, že mi to pomůže i do olympijské sezóny na bruslích... Snad mi ten závodnický stres chybět nebude," nabídla srovnání s loňským olympijským rokem.

Do pětačtyřiceti závodit nebude

Původně měla být nadcházející olympijská sezóna pro třicetiletou Sáblíkovou tou poslední. Rozhodnutí v létě změnila, bude pokračovat, jak oznámila začátkem týdne. Její úctyhodná sbírka medailí by tam mohla dostat další přírůstky. „K závěru pokračovat v kariéře jsem nedošla až začátkem týdne, to jsem nové rozhodnutí, že budu pokračovat, jen oznámila," odmítla, že by její rozhodnutí vzniklo ze dne na den.

„Moje rodina i trenér mi říkali, že pokud budu zdravotně v pořádku, tak bych to balit neměla. Závodění si mám užívat, dokud můžu, mám na to a bude mě to bavit. Důvodem byl i fakt, že si myslím, že ještě můžu mladším něco předat. Konec jsem sice odložila, ale vůbec neslibuji, že vydržím až do zimní olympiády 2022. Pokud nebudu mít nějaký zdravotní problém, chci zkrátka závodit dál. Ale do pětačtyřiceti jako moje kamarádka Claudia Pechsteinová rozhodně ne," dodala Sáblíková.

Pchjongčchang už za půl roku

Do hlavy se pomalu vkrádá zimní olympiáda, byť je za půl roku... „Už za půl roku! Přemýšlím o něm. Nedávno jsme vyplňovali formuláře a dotazníky, posílali nové fotky. Uvědomila jsem si, že olympiáda už je za půl roku. Čas letí hrozně rychle. Sleduji na internetu i soupeřky, jak která trénuje, ale nervózní ještě nejsem," říkala vážným hlasem.

Bude to její čtvrtá olympiáda. Když se poprvé představila v Turíně v roce 2006, bylo jí patnáct, teď přijede jako medailemi ověšená třicátnice. „Největší rozdíl je ten věk. Ale těším se stejně, jak na tu první. Pochopitelně budu startovat s jinými ambicemi. Uvidíme, jak se mi bude dařit," říkala s úsměvem. Věk ale znamená i změnu regenerace a přípravy. „Pochopitelně příprava je jiná, spíš náročnější. Tenkrát jsem regenerovala rychleji, ale tím, co má moje tělo už v sobě, se mi kondice a forma zase nabírá rychleji a snáz než tenkrát," srovnávala.

Broušení nožů nikomu nesvěří

Na led v říjnu vyrazí ve stejných bruslích, na jakých končila sezónu. „Boty a brusle jsou stejné, samozřejmě mám i náhradní, ale kombinéza bude jiná. Máme připraveny tři varianty, ty jsme dali na internet a fanoušci mohou hlasovat, který design se jim nejvíc líbí, a v tom pak pojedu," pravila s lehkým úsměvem držitelka pěti olympijských medailí.

Zatímco některé soupeřky už led okusily, říjen je pro Sáblíkovou prý ideální. „Nemá cenu jít na led na pár dní teď v létě, zvykat si na brusle a jiný způsob ježdění, než na in-linech, a pak to všechno zase měnit. Říjen je v pohodě, máme to odzkoušené," vysvětlila termín začátku. A zůstane i u toho, že si nože na bruslích brousí sama. „Nikomu broušení nesvěřím. Mám takhle jistotu, že jsou nabroušené tak, jak potřebuji a nemohu se případně na nikoho vymlouvat. Mne to broušení fakt baví," říkala s úsměvem Martina Sáblíková. Tajemství, jak nabrousit nejrychlejší brusle, nikomu neprozradí...

Medailová sbírka
ZOH311
MS1761
ME523
SP1102
Ve Světovém poháru vyhrála celkem 47 závodů, drží světové seniorské rekordy na 5000 a 10 000 m. V letech 2007, 2009 a 2010 byla vyhlášena českou Sportovkyní roku.

Reklama