Hlavní obsah

Stačil jeden mail, a Kanaďanka místo Kazachstánu bruslí za Česko

Bratislava

Krasobruslení je sportem mezinárodním, fanoušci jsou zvyklí, že vlaječka za jménem zdaleka nemusí označovat zemi původu závodníka. Však domácí Slovensko reprezentuje na mistrovství Evropy v Bratislavě čtveřice krasobruslařů, z nichž jediný má v rodném listě slovenské město. I v české minivýpravě ale figuruje dívka, která vyrůstala tisíce kilometrů daleko od země, jejíž barvy nyní hájí.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Taneční pár Cortney Mansourová, Michal Češka na mistrovství Evropy v Bratislavě.

Článek

Drobná tmavovláska Cortney Mansourová jezdí po boku Michala Češky třetí sezónu, podruhé se jim povedlo postoupit do volných tanců na mistrovství Evropy (ze 14. místa v osobním maximu) a premiérově si letos vybojovali účast na mistrovství světa.

Stačil jeden trénink

Mansourová je příkladem krasobruslařského světoběžnictví. Jako rodačka z kanadské provincie Saskatchewan nejprve reprezentovala Kazachstán, odkud pocházel její taneční partner. Když ale spolupráce skončila, hledala po celém světě nového. Až padla volba na Michala Češku. „Naši bývalí trenéři se dobře znali, když se bavili, došlo na to, že ani jeden nemáme s kým jezdit, tak jsem Michalovi napsala mail a za pár týdnů letěla do Prahy,“ líčí.

První dojem byl pozitivní. „Absolvovali jsme trénink a domluvili se, že budeme spolu jezdit,“ popisuje Mansourová. „Já si sbalil věci a letěl, šlo to fakt rychle,“ doplňuje její partner.

Do Koreje s českým pasem?

Spolupráce zatím klape. „Pořád se zlepšujeme. A do Prahy létám strašně ráda, tak čtyřikrát do roka podle soutěží. Je krásná,“ rozplývá se bývalá přítelkyně krasobruslařské hvězdy Javiera Fernándeze.

S Češkou dva roky trénovala v Torontu, nedávno se přesunuli do amerického města Novi, kde je vede úspěšný kouč Igor Shpilband. A příprava to není levná… „Je to nákladné. Takže díky moc mým rodičům,“ vzkazuje Mansourová klíčovému sponzorovi páru.

Pokud bude jejich progres pokračovat, za dva roky by se mohli představit na ZOH v Pchjongčchangu. Tam už by ale podle regulí musela jednadvacetiletá Mansourová závodit s českým pasem. „Už je to v procesu, tak doufám, že všechno včas klapne,“ přeje si.

Reklama