Hlavní obsah

VIDEO: Polský válečník hlásá do světa: příběh boxera Vitalije Klička končí

PRAHA

Jestli chceš v boxu vyhrát, musíš válčit a být v tom dobrý, říká jedna polská reklama na pivo. Ví to i Polák Tomasz Adamek, který má 10. září sesadit ze světového boxerského trůnu Vitalije Klička z Ukrajiny, a to v duelu těžké váhy organizace WBC. Den, kdy se mohou přepsat dějiny, ale také den, kdy se nic nezmění a král s trůnem ustojí další půtku.

Foto: tomaszadamek.com

Vitalij Kličko (vlevo) a Tomasz Adamek před titulovým zápasem

Článek

„Vím, jak porazit Vitalije Klička. Vím, že je nyní šampiónem, ale jsem přesvědčen, že v sobotu večer se už stanu mistrem světa ve třetí váhové kategorii. Věřte, že se to stane, každý dobrý příběh končí. Vitalij jako bojovník v sobotu končí,“ prohlásil nekompromisně Adamek pro fightnews.com. „Klička jsem hodně studoval, půjde o velký boj, který bude mít na konci nového přeborníka,“ dodal odvážně a sebejistě Polák.

Podobná slova Kličko slyšel nesčetněkrát, nejsou pro něj žádným překvapením, mohl by si je za ty roky přehrávat dokola jako dlouhohrající desku. I on ale ví svoje. „Toto je můj titul, já ho nikdy v ringu neztratím. Jsem ve velmi dobré kondici, těším se, až znovu prokážu, že jsem nejlepší.“

Podle slovních přestřelek musí svět v sobotu poznat vítěze, ale ruku na znamení výhry zvedne v ringu rozhodčí jen jednomu. Ukrajinec a obhájce Kličko věří a doufá v krátký boj. Polák a vyzyvatel v nástup nové generace. Oba jsou přesvědčeni o své pravdě, oba se prezentují jako vítězi, jeden ale padne.

Přátelé až po boji 

„Nejsem za vrcholem, znám nebezpečí, boxuji už dlouho. Žádný pohyb v ringu není zbytečný, vím, co dělám. Důkaz dostanete v sobotu večer,“ vzkázal čtyřicetiletý Kličko.

Polská Vratislav zažije večer, kam zavítá dvě stě novinářů. Ti budou sledovat dva bojovníky v rukavicích, kteří touží po triumfu. Za provazy je bude na fotbalovém stadiónu hltat dvaačtyřicet tisíc diváků.

„Možná můžeme být po zápase přáteli, ale v sobotu před ne, protože on si chce vzít, co je moje - pás WBC, který zdobí i jméno Muhammada Aliho,“ vmetl Kličko sokovi do očí. „Udělám vše, aby tento pás skončil v Polsku,“ kontroval čtyřiatřicetiletý Adamek a pohlédl na Kličkovo rameno, kde se třpytil pozlacený klenot. Sundá ho?

Reklama