Hlavní obsah

Vízek: Japonci předvedli fotbal budoucnosti

To, co předvedli naši fotbalisté ve středu na Letné se zvlášť v prvním poločase snad ani nemůže nazvat fotbalem. Naproti tomu soupeř z dalekého Japonska předvedl moderní rychlou kopanou. Fotbal budoucnosti, říká v komentáři pro Sport.cz Ladislav Vízek.

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

"Z naší strany byl středeční zápas nepovedený ve všech směrech. Kluci působili tak trošku z formy a když k tomu přidáte nešťastnou změnu taktiky - hru na tři obránce - pak to nemůže ve výsledku dopadnout dobře. A taky nedopadlo.

Nevím, proč chtěl trenér Karel Brückner experimentovat. Měl se držet toho, co nám neslo ovoce. Zcela nevhodným se ukázalo postavení Karla Poborského na post pravého krajního záložníka. Co se však týká výkonů ostatních hráčů v první půli, tak je můžeme hodit všechny do jednoho pytle a říct, že to byl výkon smutný. Hráli totiž jako špatná parta.

Ve druhém poločase, kdy se trenér vrátil k systému čtyři-čtyři-dva, se rozestavení z první půle ukázalo ještě více nepochopitelným. Hráči totiž ve druhé pětačtyřicetiminutovce hráli rozhodně lépe. Nevím, kde se mohlo zrodit tak hluboké podcenění soupeře. Vždyť Japonci na mistrovství světa v roce 2002 vyhráli základní skupinu před Belgií, Ruskem a Tuniskem. A v osmifinále je vyřadilo až Turecko.

Nyní je však důležité na debakl zapomenout, vzít si z něj poučení a koncentrovat se na další zápas. Zcela v duchu popěvku: Prohráli jsem, vem to ďas, zítra hrajeme zas. Všechno našim fotbalistům odpustíme, když na mistrovství Evropy porazí Lotyše.

Sportovní chuť mi tak spravili hokejisté, kteří odehráli skvělý duel s Německem. I díky jejich úspěchu fotbalisté unikli masovější kritice. Celá země přece jen žije hokejem."

Reklama

Související témata: