Hlavní obsah

Žádné tribuny, sníh, hrabla. Kam se to Sáblíková poděla?

Praha

Na staré časy může vzpomenout Martina Sáblíková. Na Vysočině se kdysi nezřídka proháněla třeba i v chumelenici po rybnících, aby srovnala krok se světem. Teď něco podobného zažívá v japonském Tomakomai, kde na tamním otevřeném oválu pokračuje dalšími závody Světový pohár.

Foto: archiv Sport Invest

Rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková

Článek

Po Obihiru, kde seriál odstartoval, je tu druhá japonská zastávka. Po závodním luxusu v hale přírodní kulisa...

„Další den na ledě a další sníh," připomíná Sáblíková na Facebooku, že udeřil velký nepřítel rychlobruslařů. Podmínky mohou být všelijaké, proklatě rychle se při závodě mohou měnit.

Přidává další snímky, jak se zachumlanými členy týmu testuje ovál zasypávaný vločkami. „Ale nálada je dobrá," nastiňuje informace o rozpoložení týmu kouče Petra Nováka.

Na jedné straně moderní budova, na druhé pohled na valy kolem oválu, poblíž scenérie s listnatými stromy. Jakoby se snad ani ovál nenacházel ve městě, které má skoro 200 000 obyvatel. Zdaleka to nepřipomíná paláce v Inzellu, Salt Lake City či Calgary.

Ale čas od času se rychlobruslaři pustí do boje o body i pod širým nebem. Jako tomu bylo třeba na konci minulé sezony v Amsterdamu, kde se na historickém Olympijském stadionu jelo i v dešti o titul ve víceboji a jako tomu bude třeba v lednu v italském Collalbu, kde to Sáblíková z tradiční přípravy báječně zná a může tam využít takřka domácího prostředí při evropském šampionátu.

Tam, ale i na rybnících u Žďáru kdysi zažívala všelijaké podmínky, což si dozajista v Japonsku vybavuje při pohledu na realitu. „I trenéři se pustili do odklízení sněhu," píše z ostrova Hokkaidó komentář k jedné z fotografií. Ale při úpravě dráhy nakonec přece jen došlo na rolby.

V pátek časně ráno našeho času se v Tomakomai rozjede závodní program. Z českého týmu do bitvy s hromadný startem jdou Sebastian Druszkiewicz a Jakub Kopřiva, chvíle pro Martinu Sáblíkovou, Nikolu Zdráhalovou a Natálii Kerschbaummayr přijdou až v sobotu, kdy se jedou z českého pohledu zajímavé ženské disciplíny - 1500 m, 3000 m a závod s hromadným startem.

Reklama