Hlavní obsah

Suverénka Šmídová si kapra odpustí

PRAHA

Když pluje stříbrná medailistka z Atén Lenka Šmídová na lodi, má vlasy rozpuštěné nebo stažené do culíku. Na vyhlašování Sportovce roku se ale předvedla s vyčesaným drdolem a v šedých šatech s nepřehlédnutelným dekoltem na zádech od návrhářky Lady Vivialové. A zase byla okouzlující.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Lenka Šmídová skončila v anketě o sportovce roku na pátém místě.

Článek

Podle mnoha prognóz měla být jachtařka v konečném pořadí ankety výš, mnozí ji tipovali na druhé místo, nakonec se umístila pátá. "Ale před Jágrem!" zaradovala se neoficiální miss české olympijské výpravy. Na pódiu také jako jedna z mála oceněných na sobě vůbec nedávala znát trému. Její projev měl hlavu a patu. Suverénka.

V první řadě Kongresového sálu hotelu Hilton seděla při slavnostním večeru vedle svého přítele, amerického jachtaře Marka Mendelblatta, jemuž překládala veškeré dění. Mendelblatt s ní bude také poprvé trávit vánoční svátky v Čechách. V domovských Neratovicích ho bude úspěšná reprezentantka seznamovat se středoevropskými tradicemi.

"Ale bez kapra, toho vážně nemusím," oklepe se Šmídová při představě vánoční pochoutky. Američana však neminou tradiční české koledy. "Zpíváme je vždycky alespoň půl hodiny. Mark přitom bude hrát na kytaru, aby se nenudil," předpokládá Šmídová.

Na Zélandu pekla cukroví

Konec roku už přitom mnohokrát prožila v hodně vzdálených končinách planety. "V Austrálii, párkrát na Novém Zélandu," rozpomíná se. Už se jí také stalo, že Vánoce ani neslavila, jen zašla s přítelem do klubu. "Ale už jsem si taky od mámy nechala poslat recept a všechny ohromila napečeným cukrovím," pochlubí se.

Měla za sebou spoustu úspěchů, sportovní celebritu z ní však udělala až aténská medaile. S rychle nabytou popularitou si hlavu příliš nelámala. Mnohokrát se objevila na titulních stranách časopisů. Promýšlela i nabídku na fotografie v Playboyi, nakonec ji odmítla. Na její popularitě se přiživují politici, přebírá nejrůznější ocenění. "Mně to ale nedělá problémy, občas je to i příjemné," říká Šmídová.

Před časem se snažila zpeněžit loď, s níž uspěla v Řecku. Několik týdnů návštěvníci pražského paláce Flora mohli vídat její "stříbrnou" loď Flying Bobina, kterou nabídla do internetové aukce s vyvolávací cenou 400 tisíc korun. Seriózní zájemce se však nepřihlásil.

Pod stromečkem by ovšem stejně ráda viděla novou loď. "To bude trochu problém, určitě tam ale budou lyže," tvrdí a hned je vyrazí otestovat do Krkonoš i do Alp. Do Ameriky za tréninkem vyrazí v půli ledna. "Strašně se už těším na vodu," vyhrkne.

Reklama