Hlavní obsah

Velkou národní v Liverpoolu vyhrál dvanáctiletý Amberleigh House

LIVERPOOL

Dvanáctiletý valach Amberleigh House s žokejem Grahamem Lee vyhrál 157. ročník slavného liverpoolského dostihu Velká národní steeplechase. Na závodišti v Aintree vyhrál kůň, na jehož triumf se přijímaly sázky v kurzu 16:1, o tři délky před spolufavorizovaným Clan Royalem (10:1).

Článek

Vítěze připravil do dostihu trenér Ginger McCain, kterého proslavily tři liverpoolské triumfy Red Ruma v sedmdesátých letech. Kouč tak slavil čtvrtý primát v kariéře. "Nikdy by mě nenapadlo, že si vítězství v Aintree vychutnám ještě jednou, a to po 27 letech. Ale tenhle kůň je úžasný. Nechtějte po mě, abych ho srovnával s Red Rumem, oba byli v Aintree výjimeční. Tohle vítězství je ale dílem mého syna Donalda, ten žil pouze tímhle dostihem a tímhle koněm."

Vítězství v nejvýše dotovaném překážkovém dostihu světa na 7200 metrů vyneslo majiteli koně, stáji Halewood International, 642 000 dolarů.

Amberleigh House nasadil k trháku po poslední překážce, soupeřům nedal šanci a o dvě místa vylepšil svůj loňský výsledek. Třetí Lord Atterbury, s kurzem 40:1 outsider dostihu, ztratil další dvě délky, až čtvrtý skončil loňský překvapivý vítěz Monty's Pass. Větší část dostihu odvodil startovní pole skvěle skákající Hedgehunter, který se ale připravil o šance na poslední, 30. překážce, kde ho opustily síly.

"Je to neuvěřitelný kůň, takový závěr po takhle náročném dostihu, to je prostě pohádka," pochvaloval si precizně načasovaný a provedený finiš vítězný žokej Lee. "Myslím, že až přestane Amberleigh House jezdit dostihy, skončím s nimi taky. Nikdy už se k tak úžasnému koni nedostanu." Amberleigh House naposledy vyhrál dostih před dvěma lety při malém mítinku v Bangoru, má na kontě 59 startů včetně devíti vítězných.

Do cíle náročného dostihu se dostalo pouze 11 z 39 koní. Další ze spolufavoritů Jurancon II skončil už na čtvrté překážce a pro předloňského vítěze Bindareeho se stal osudný pověstný Bechers' Brook.

Výsledek (7200 m, 600 000 liber):
1. Amberleigh House (ž. Lee, tr. McCain, majitel Halewood International Ltd)
2. Clan Royal
3. Lord Atterbury (všichni Brit.)
Výrok 3 - 2 - 29

Reklama

Související témata: