Hlavní obsah

Oslabení Němci chtějí alespoň bronz

Dva zklamané týmy se dnes ve Stuttgartu utkají o to, který z nich si z mistrovství světa odveze alespoň bronzové medaile. Domácí Němce, kteří jsou oslabeni o několik důležitých hráčů, čeká Portugalsko.

Článek

Ačkoli je domácí zklamání z porážky od Italů obrovské, trenér Němců Klinsmann si vůbec nepřipouští, že by jeho hráči nebyli před utkáním o třetí místo motivováni. "Chceme se s našimi fantastickými fanoušky rozloučit parádním výkonem," tvrdí Klinsmann. Dnes ho ovšem čeká zřejmě nejtěžší rozhodování na šampionátu. Zranění vyřadilo ze hry klíčového záložníka Ballacka, který na trávník ve Stuttgartu nevyběhne. Spolu s ním je mezi marody stoper Mertesacker, který podstoupil operaci chodidla, další obránce Friedrich zase nenastoupí kvůli pochroumanému koleni. A jako by to nestačilo, otazník visí i nad Borowskim, který v pátek trénoval jen 20 minut, a zranění trápí také nejlepšího střelce Němců Kloseho. "Moc bych chtěl hrát, ale když budu cítit, že by to nemělo cenu, tak do toho nepůjdu," řekl Klose, který soupeřům nasázel zatím pět gólů. Poprvé si na šampionátu také zachytá Oliver Kahn, který byl zatím brankářskou dvojkou za Jensem Lehmannem.

Trenér Portugalců Scolari sice takové problémy se složením týmu nemá, ani on ale není úplně bez starostí. Dnes nemůže počítat s obráncem Miguelem, který si poranil koleno, a stoper Carvalho nesmí hrát kvůli trestu. Oba hráči jsou podle Scolariho nahraditelní, stejně jako Klinsmann ale bude jeho nejdůležitějším úkolem své svěřence namotivovat. "Je to velmi těžké. Pořád myslíte víc na zápas, ve kterém jste prohráli, než na zápas, ve kterém ještě můžete něčeho dosáhnout," prohlásil brazilský kouč. Zatímco pro Němce je cokoliv jiného než finále zklamáním, portugalští reprezentanti mohou alespoň vyrovnat své umístění z roku 1966; v Anglii tehdy Eusebiův tým získal bronz po výhře nad Sovětským svazem, což dnes mohou zopakovat. "Jsme hrdí a šťastní, že jsme mezi čtyřmi nejlepšími týmy ze všech, které hrály na tomto turnaji. Je to historický úspěch," tvrdí Scolari, jehož hráči v semifinále nestačili na Francii a prohráli 0-1. "Všichni jsme z toho výsledku smutní, ale šampionát ještě neskončil. Musíme se před utkáním s Německem sebrat," povzbuzuje spoluhráče záložník Luis Figo.

Přestože Němci dnes nenastoupí v nejsilnější sestavě, jsou podle bookmakery favoritem utkání o bronz. Společnost Betandwin vypsala na jejich vítězství kurs 1.85, na remízu 3.40 a na výhru Portugalců 4.05. Na výběr ale máte desítky dalších příležitostí a pokud se chcete bavit u televize, počkejte do

Reklama