Hlavní obsah

Poláci chtějí konečně vyhrát i doma

Bez porážky zatím procházejí kvalifikací na mistrovství Evropy fotbalisté Portugalska. Jako první je mohou pokořit Poláci, na jejichž půdě se dnes soupeř z jihu Evropy představí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Poláci, kteří na výraznější mezinárodní úspěch čekají dlouhá léta, už mají první kvalifikační prohru za sebou. A nemuseli na ni dlouho čekat - hned v úvodním utkání podlehli na domácím hřišti Finsku, které si z Polska odvezlo výhru 3:1. Ani napodruhé potom naši severní sousedi před vlastními diváky neuspěli; proti Srbsku sice dlouho vedli, po gólu Lazoviče se ale nakonec oba týmy rozešly smírně 1:1. Tři body si hráči nizozemského trenéra Beenhakkera připsali až nyní o víkendu. Hrdinou zápasu se stal Smolarek, jehož branka rozhodla o vítězství hostů 1:0. Skupina A je zatím velmi vyrovnaná, Poláci proto ani po dvou klopýtnutích rozhodně nemusejí nic vzdávat. O jejich postupových ambicích by mohl hodně napovědět dnešní zápas. Do Chorzowa totiž míří jeden z favoritů skupiny, Portugalsko. "Portugalci jsou v tomto zápase favoritem, ale jen na papíře," prohlásil před utkání Beenhakker, kterého inspirují některé víkendové výsledky. "Kdyby někdo řekl, že Skotsko porazí Francii, nebo že Anglie bude v sobotu remizovat s Makedonií, řekli byste mu, že nerozumí fotbalu. I jako slabší tým máme proti Portugalsku šanci," dodal trenér Polska, který dnes dá možná příležitost Przemyslawu Kazimierczakovi a Rafalovi Grzelakovi, hráčům Boavisty Porto. "Po zápase s Kazachstánem nemůžeme tak rychle změnit styl hry, můžeme ale dát šanci hráčům, kteří znají portugalský styl hry," vysvětluje Beenhakker, kterému budou kvůli zranění chybět útočník Jelen a obránce Glowacki.

Portugalsko, bronzový tým z letošního mistrovství světa, má kvalifikaci na příští mistrovství Evropy rozjetou slušně. Na úvod ve Finsku vybojovali bod za remízu 1:1 a poté díky gólům Ronalda a Carvalha porazili doma Ázerbajdžán 3:0. Cristiano Ronaldo, autor dvou branek, doufá, že se podobně předvede i před polským publikem. "Chci podat podobný výkon, nebo ještě lepší. Pokaždé se chci zlepšit," řekl před utkáním útočník Manchesteru United, který ale ví, že ho dnes čeká těžší zápas. "S Polskem to bude úplně jiné, mají lepší tým (než Ázerbajdžán) s lepšími a zkušenějšími hráči, kteří hrají v lepších soutěžích," dodal. Jeho trenér, Brazilec Luiz Felipe Scolari, dnes může počítat s Tiagem, jemuž se uzdravilo koleno, na druhou stranu si ale bude muset poradit bez zraněného střelce Postigy. I bez něj ale věří, že jeho tým dnes potvrdí roli papírového favorita. "Přijeli jsme sem pro tři body. A pokud to nezvládneme, chceme aspoň bod," tvrdí Brazilec.

Bookmakeři v dnešním utkání věří, že si Portugalci odvezou vítězství, proto na hosty vypsali kurs 1.95. Na remízu si můžete vsadit s kursem 3.15 a na výhru domácího Polska vypsala společnost bwin 3.70.

Reklama