Hlavní obsah

Švédsko na úvod s obhájci trofeje

Jsou tomu přesně čtyři roky, co Řekové překvapili celou fotbalovou Evropu ziskem zlatých medailí na šampionátu starého kontinentu. Letos opět nepatří k favoritům, ale do turnaje vstupují v pozici obhájce trofeje, což nelze brát na lehkou váhu. Uvědomují si to jistě i Švédi, kteří jako první okusí řeckou sílu na Euru.

Článek

Řekové se na závěrečný turnaj, který hostí Rakousko se Švýcarskem, probojovali bez sebemenších problémů, když v kvalifikaci získali vůbec největší počet bodů ze všech. Ve skupině C, kde byly například reprezentace Turecka, Norska či Maďarska, vyhráli hned deset utkání z dvanácti. Jedinou porážku utrpěli na jaře minulého roku doma s Tureckem, na jehož hřišti následně zvítězili.

Už kvalifikace naznačila, že Řekově jsou opravdu hodně podceňovaní a ani na šampionátu jim nikdo opět moc nevěří. „Rozhodně tu nejsme jako favorité. To, co se nám přihodilo před čtyřmi lety, byl něco úžasného. Nyní jsme ale realisté,“ uznává brankář Antonis Nikopolidis, který i letos bude důležitým stavebním kamenem výběru Otta Rehhagela.

Úvodním soupeřem Řecka bude Švédsko, které praktikuje podobný styl a spoléhá rovněž na dokonale zabezpečenou obranu. „Řekové jsou ve stylu hry velmi podobní jako my. Produkují jednoduchý a velmi organizovaný fotbal,“ řekl švédský trenér Lars Lagerback, jenž spoléhá na svou hvězdu Zlatana Ibrahimoviče.

Útočník s brilantní technikou a výborným zakončením má za sebou velmi dobrou sezonu, na jejímž konci však laboroval s kolenem. Před Mistrovstvím Evropy se dal do pořádku, ale není jasné, jestli zvládne celých 90 minut pobytu na hřišti. Sekundovat mu bude na hrotu navrátilec Henrik Larsson, jenž před dvěma lety ukončil reprezentační kariéru, ale poměrně rychle se vrátil zpět. „Samozřejmě, že mají dvě hvězdy. Ale když budeme Ibrahimovicovi i Larssonovi věnovat příliš pozornosti, prosadit se může někdo jiný,“ upozorňuje náhradní řecký brankář Costas Chalkias.

Na Řecko dnes bookmakeři společnosti bwin vypsali kurs2.90. Věříte, že zvítězí naopak Švédsko, pak si vsaďte právě na něj - kurs je 2.50. Remízu ohodnotili experti světové jedničky kursem 2.95. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, nevadí. Počkejte si do 20:45 a potom začněte sázet live.

Reklama