Hlavní obsah

Křížek tentokrát neuspěl, po zdolání Atlantiku měl smíšené pocity

SAINT BARTHÉLEMY/PRAHA

Český jachtař David Křížek nedokázal zopakovat skvělé třetí místo z loňského extrémního závodu Minitransat napříč Atlantickým oceánem a ve dvouposádkové regatě Transat ag2r třídy Figaro skončil s Britem Philem Sharpem až na samém konci startovního pole na 23. pozici. Po dnešním přistání v karibském Saint Barthélemy měl plzeňský jachtař smíšené pocity, ale téměř měsíční dobrodružství na moři bere jako další zkušenost v kariéře.

Článek

Křížek se pro účast v závodě rozhodl krátce po říjnovém úspěchu v jednoposádkové regatě Minitransat. Před startem toužil po umístění v první polovině výsledkové listiny, ale nakonec se Sharpem uzavírali pořadí. "Teď vím, co jsou to smíšené pocity. Je to, jako kdybych zdolal osmitisícovku, ale všichni mezitím utekli. Ale byla to skvělá zkušenost, přiučil jsem se mnoha věcem," řekl Křížek ČTK krátce po přistání.

Česko-britská posádka zpočátku ztrácela, ale pak se rychle dokázala propracovat na čtvrté místo. O lepší pozici v cíli jachtaře připravil především navigační software, který je hnal do naprostého bezvětří, kde ztráceli. "Na čtvrtém místě jsme se drželi hodně dlouho, jenže pak jsme zaváhali. Zbytečně jsme se snažili hnát dopředu a nedošlo nám, že nás software žene do bezvětří," uvedl Křížek.

Navigační systém neumí ukázat bezvětří a vede ideální trasu i přes místa, kde není vítr. "Jak jsme byli nezkušení, jsme si to neuvědomili. To byla hlavní věc, která nás stála propad totálně dozadu. Ale nechci to házet jen na systém, udělali jsme během závodu spoustu chyb," připustil.

Zvolená severní trasa tak úspěch nepřinesla. "Byl obrovský hazard jet tou spodní variantou. Nám bohužel ta severní varianta nevyšla, měli jsme proklouznout víc do středu do těch pasátů," uvedl Křížek, který se na moři musel vyrovnávat i s dalšími nepříjemnostmi.

Ve vlnách Atlantiku strávil téměř 25 dní, a tak ho neminula menší komunikační krize s britským kolegou. "Byly situace, kdy to nebylo ideální. Ale Phil odvedl neskutečnou porci práce. Každý jsme úplně jiný člověk, kamarádi jsme však velcí," podotkl český jachtař.

Během plavby také zápasil s angínou. "Tu jsem zastavil antibiotiky. Nepříjemné bylo, když jsem na rozbouřeném moři dostal mořskou nemoc. Byl jsem u kormidla a zvracel. Jinak to s výjimkou toho, že si Phil při zalévaní jídla opařil nohu, ušlo," řekl Křížek. Posádka desetimetrové lodi se musela vyrovnat také s úbytkem vody a jídla. "Naštěstí Phil během chvíle nachytal asi 19 litrů vody, jinak by nám zbýval litr na den a to při obrovských vedrech nešlo," líčil plzeňský jachtař.

Společnost při plavbě Atlantikem mu dělala spousta živočichů. "Každý den připlavali delfíni. Potkali jsme velkou skupinu kulohlavců, různé druhy menších velryb a ryb. Dvě vlaštovky nám přistály na lodi, jeden pták zalétl až do kajuty."

Prohru Křížkovi vynahradil dojezd do cíle. "Dorazili jsme jako poslední, ale dostalo se nám obrovského přivítání. Troubily sirény, nádhera. Nejhorší bylo vypořádat se s porážkou, ale svůj účel to splnilo," pochvaloval si. Na další ročník za dva roky se nechystá. "Zjistil jsem, že to není taková raketa, abych kvůli tomu obětoval dva roky života," dodal.

Výsledky:
1. Pellecuer, Mouren (Fr./SNEF et Cliptol Sport) 22 dní, 19 hodin, 13 minut a 55 sekund, 2. Guerin, Poupon (Fr./SOLAR INOX), 3. Peron, Danet (Fr./CONCARNEAU - ST. BARTH), ...23. Křížek, Sharp (ČR, Brit./Atlantik FT) 24 dní, 23 hodin, 13 minuta a 13 sekund.

Reklama