Hlavní obsah

Synek: Chybělo půl lodě, i tak stříbro beru

Boj o zlato mezi skifaři prohrál obhájce titulu Ondřej Synek na slovinském jezeře Bled s Mahem Drysdalem jen o 49 setin sekundy. Novozélanďan, jehož kralování této disciplíně přerušil jen loni právě český veslař, se stal mistrem světa už popáté.

Foto: Ivana Roháčková

Veslař Ondřej Synek se stříbrnou medailí z mistrovství světa v Tegu

Článek

Moc vás mrzí těsný finiš?

Věřil jsem do poslední chvíle, že Drysdala ještě předstihnu. Jednu chvíli, to chybělo necelých 200 metrů do cíle, jsme na tom byli prakticky stejně. Jenže mi zase cuknul. Bohužel měl v závěru stejně sil jako já, nakonec zůstal o ten metr a půl vpředu.

Jakou jste měl taktiku pro finálový závod?

První kilometr jsem se snažil držet Campbella, který to vždycky napálí. Pak jsem ho v pohodě předjel a sledoval Drysdala, jak zrychluje, ale měl jsem ho pořád za sebou. Asi 750 metrů před cílem však byl Novozélanďan najednou o špičku lodě přede mnou.

Tam se boj o zlato zlomil?

Nějak jsem tam Drysdalův nástup nezachytil. Měl jsem ale dost sil, tak jsem to v poslední pětistovce zkusil ještě víc rozjet, jenže on mi odolal. Musím uznat, že byl skvěle připraven.

Co myslíte, že vám k obhajobě titulu chybělo?

Všichni to viděli, půl lodě. Po rozpačitém úvodu mistrovství, kdy jsem byl neskutečně zatuhlý a myslel i na nejhorší, jako že ani nevyjedu olympiádu, je stříbrná medaile super. I když od zlata jsem byl jen kousek.

Opravdu jste i se stříbrem spokojený?

Spokojený jsem určitě, protože závěrečná příprava neproběhla podle představ. Měl jsem ženu v nemocnici, k tomu zdravotní komplikace a celý týden jsem netrénoval. Ani po příjezdu na Bled se mi nejezdilo dobře. Nakonec mohu být rád, jak to dopadlo. Druhé místo beru.

Takže byla i oslava?

Dali jsme s trenérem jen pár piv, cítil jsem se po závodě docela vyjetej. Při nedělní cestě autobusem domů už to bylo ale v pohodě, nemám důvod se mračit.

Co říkáte na nedělní triumf Knapkové ve skifu žen, neocitnete se trochu v jejím stínu?

Moc jí to zlato přeju, čekala na něj hodně dlouho. Když jsem loni na jezeře Karapiro vyhrál já, Mirka neměla medaili a byla hodně smutná. Teď ona jásá a já se mohu usmívat.

Sezóna skončila, chystáte se teď odpočívat?

O víkendu pomáhám ve svém rodišti organizovat Brandýský pohár. Jinak mám měsíc a půl volno a doufám, že uzavřu kapitolu dům. Nastěhujeme se a oddechnu si. A koncem října mi už začne příprava na příští sezónu.

Berete olympijskou regatu v Londýně jako příležitost Drysdalovi porážku vrátit?

Určitě, opět to bude velká bitva a mohu čekat, že se stejnými soupeři jako tady na Bledu.

Reklama