Hlavní obsah

Synek ovládl třetí díl veslařského SP v Lucernu, vyhrál i celkově

LUCERN

Skifař Ondřej Synek ovládl třetí díl Světového poháru ve veslování v Lucernu a připsal si druhý triumf v letošním seriálu, který vyhrál i celkově. Společně s úřadujícím mistrem světa se na pomyslné stupně vítězů prosadila i skifařka Miroslava Knapková, která dojela ve Švýcarsku třetí.

Foto: Ross Setford, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek oslavuje vítězství

Článek

Synek, jenž tak proměnil ve vítězství oba své letošní starty v SP, potvrdil na jezeře Rotsee svou současnou dominanci ve skifu. Vyhrál rozjížďku, čtvrtfinále, semifinále i finále. Nakonec se mu podařilo obhájit i celkový triumf v seriálu. Získal stejně jako Lassi Karonen ze Švédska 16 bodů, ale v jeho prospěch rozhodly dvě výhry.

"Už před závodem jsem věděl, že pokud já nebo Drysdale vyhrajeme a porazíme Švéda Karonena, tak vyhraje jeden z nás i celkově. A protože jsem vyhrál já, tak jsem byl první i celkově," řekl ČTK Synek, který ovládl SP již pošesté v kariéře, z toho počtvrté na skifu.

Ve finálové jízdě v Lucernu byl hlavním soupeřem veslaře pražské Dukly Novozélanďan Mahé Drysdale, kterého ale nakonec Synek porazil o více než dvě sekundy. Třetí skončil Karonen. "Nebyl to těžký závod, protože Drysdale tady jezdil tak nějak zvláštně a nebylo těžké ho dnes porazit. Ani v konci jsem nemusel finišovat," uvedl osmadvacetiletý Synek.

V letošní sezoně vyhrál stejně jako loni všechny důležité závody a před blížícím se MS potvrdil, že je dobře připraven. "Oni (soupeři) jsou teď v nevýhodě. Musejí mě dotahovat, zatímco já se mohu v klidu připravovat a trénovat jako doposud. Je vidět, že to funguje," pochvaloval si.

Nejdůležitější závod sezony se uskuteční na přelomu srpna a září v Bledu a vedle medailí bude ve hře i kvalifikace na olympijské hry v Londýně. Synka teď čeká volnější týden bez vody, poté bude pokračovat v plné přípravě. "Jedeme na čtrnáct dní na soustředění do Livigna a pak už se budu připravovat v Čechách," dodal.

Knapková se držela na medailových pozicích od prvního mezičasu, stejně jako další skifařky však nestačila na suverénní Emmu Twiggovou z Nového Zélandu. Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa porazila druhou Číňanku Čang Siou-jün o téměř dvě sekundy, Knapková byla o dalších 19 setin zpět.

Mezi nejlepší trojici se tentokrát vůbec neprosadila královna skifu posledních let Běloruska Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová.

Páté místo obsadil při svém letošním premiérovém startu v seriálu SP dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových. České reprezentantky se dlouho držely na posledním šestém místě, v třetí čtvrtině tratě ale předstihly novozélandský dvojskif.

Ve finále B se představila čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník. Čeští veslaři dojeli druzí a celkově tak skončili na osmém místě.

Třetí podnik Světového poháru ve veslování v Lucernu:
Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 7:16,68.
Skif leh. vah: 1. Stephansen (Dán.) 7:02,16.
Dvojka bez korm.: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:21,76, ...finále C: 2. Houska, Makovička (ČR) 6:40,34.
Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Seibt, Wichert (Něm.) 6:44,30.
Dvojskif: 1. Cohen, Sullivan (N. Zél.) 6:29,41, ...finále C: 5. Jirka, Vitásek (ČR) 6:31,83.
Dvojskif leh. vah: 1. Uru, Taylor (N. Zél.) 6:26,16.
Čtyřka bez korm.: 1. Velká Británie (Langridge, Egington, James, Gregory) 5:53,84, ...finále C: 1. ČR (Bruncvík, Horváth, Doleček, Gruber) 5:59,59.
Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Velká Británie (R. Chambers, P. Chambers, Mattick, Williams) 6:03,66, ...finále B: 2. ČR (J. Vetešník, O. Vetešník, Kopáč, Vraštil)
Párová čtyřka: 1. Německo (Schulze, Wende, Schoof, Grohmann) 5:47,48.
Osma: 1. Německo (Hauffe, Kuffner, Johannesen, Reinelt, Schmidt, Müller, Mennigen, Wilke, korm. Sauer) 5:43,52.
Ženy:
Skif: 1. Twiggová (N. Zél.) 8:03,62, ...3. Knapková (ČR) 8:05,76.
Skif leh. vah: 1. Tsiavouová (Řec.) 7:47,78.
Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Stanningová (Brit.) 7:00,66, ...finále D: 2. Žižková, Vrecníková (ČR) 7:46,70.
Dvojskif: 1. Watkinsová, Graingerová (Brit.) 6:54,34, ...5. J. Antošová, L. Antošová (ČR) 7:06,89.
Dvojskif leh. vah: 1. Jennerichová, Cameronová (Kan.) 7:01,71, ...finále C: 2. Nacházelová, Čvančarová (ČR) 7:14,25, 3. Janáková, Pazderková (ČR) 7:15,05.
Párová čtyřka: 1. Německo (Richterová, Mankerová, Schillerová, Oppeltová) 6:34,44.
Osma: 1. USA (Cafarová, Polková, Coxová, Loganová, Kohlerová, Daviesová, Redmanová, Glessnerová, korm. Whippleová) 6:28,35.

Reklama