Hlavní obsah

Veslařské velmoci možná budou na OH posílat méně posádek

ŽENEVA

Veslařské velmoci, jako jsou Australané, Němci, Britové či Američané, možná budou muset omezit počet svých posádek na olympijských hrách. Švýcarský svaz navrhuje, aby každá země mohla od her 2012 v Londýně obsadit maximálně deset ze čtrnácti disciplín. O novince bude na únorovém zasedání hlasovat všech 126 členských zemí mezinárodní federace FISA.

Článek

Všech čtrnáct disciplín na loňské olympiádě v Pekingu obsadila jen Austrálie. Německo a USA měly po třinácti posádkách, Británie jich do Číny poslala dvanáct.

Švýcaři si od zavedení obdobného pravidla, které na olympiádě platí například pro vzpěrače, slibují větší šanci na kvalifikaci pro další evropské země. Podle nich to z dlouhodobého hlediska veslování prospěje. "Silné země musejí rovněž cítit, že mají i určitou zodpovědnost. Je opravdu nezbytné, aby měly lodě prakticky ve všech disciplínách?" řekl agentuře AP ředitel Švýcarské veslařské federace Christian Stofer.

Vzhledem k odděleným kontinentálním kvalifikacím pro zástupce Afriky, Asie a Latinské Ameriky, kde se veslování teprve rozvíjí, je pro menší evropské země obtížnější postoupit na OH. Účast na olympiádě přitom hraje klíčovou roli při získávání financí od sponzorů i z veřejných zdrojů.

Proti omezení počtu posádek se postavil mimo jiné šéf Australského olympijského výboru John Coates, který je členem vedení FISA. "Vzhledem ke zvýšení šance kvalifikovat se na olympiádu pro rozvojové veslařské národy musejí být MOV a FISA opatrné, aby zajistily, že olympijské hry zůstanou soutěží pro nejlepší veslaře ve všech kategoriích," uvedl Coates.

Kongres FISA se uskuteční od 13. do 15. února v Kapském Městě. Pro schválení švýcarského návrhu je potřeba dvoutřetinová většina.

Reklama