Hlavní obsah

Mecenáš Lvů Praha Janeček chce časem mít v týmu více českých volejbalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

rezident volejbalových Lvů Praha Tomáš Janeček chce, aby časem bylo v základní sestavě elitního českého týmu více českých hráčů. Úspěch v Lize mistrů, kde vedle Lvů v této sezoně působil i Jihostroj České Budějovice, podle něj zpopularizuje tuzemskou extraligu v zahraničí. Mecenáš klubu to uvedl v tiskové zprávě pro domácí média.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráči týmu Lvi Praha se radují z vybojovaného bodu.

Článek

Lvi ve středu sahali po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Španělský tým Las Palmas po venkovní porážce 0:3 v odvetě osmifinále porazili 3:1, ale zlatý set prohráli 8:15. V základní sedmičce byli tři Češi: nahrávač Jakub Janouch, smečař Daniel Čech a libero Milan Moník. Na palubovku se z lavičky dostali i druhé libero Aleš Tláskal, smečař Jan Vodička a univerzál David Kollátor.

Aktuálně mají Lvi na soupisce A-týmu devět Čechů, přičemž pěti z nich je mezi 17 a 22 lety. Janeček by byl rád, kdyby se postupně dostávali čím dál častěji na palubovku. „To je základní cíl, aby tam byla více než polovina českých hráčů. Já myslím, že to dosažitelné je, doufejme, v horizontu dvou let,“ uvedl.

Chlapecké týmy Lvů patří k těm nejlepším v Česku. Silnou základnu považuje Janeček za klíčovou pro kvalitu domácích hráčů. „Když to máte, tak potom už statisticky budete mít k dispozici víc mimořádných hráčů. Také bych si moc přál, aby se nám podařilo u dětí zvednout prestiž u pozice nahrávače. Na tomto klíčovém postu máme špičkových hráčů zoufale málo. My chceme přirozeně stáhnout největší talenty z ostatních pražských klubů. Kdo chce být ambiciózní, tak půjde do Lvů,“ uvedl.

Základem jsou kvalitní podmínky

Nechce ale, aby mládežnické skupiny v klubu byly jen pro budoucí profesionály. „Základní filozofií je, že zájemcům o volejbal umožníme, aby tento sport hráli. Dobrým hráčům v mládežnických kategorií poskytnout super kvalitní podmínky, aby se mohli naplno rozvíjet. Z některých z nich se pak mohou stát profesionálové, jedná se o pár procent případů. Zároveň chceme, aby naši hráči u nás zůstávali a získávali herní praxi nebo zážitky. Například u holek máme první ligu, ale chceme také vytvořit tým v pražském přeboru, kde mohou hrát holky hlavně pro zábavu,“ přiblížil Janeček, který podniká ve vzdělávání.

Je přesvědčený, že výsledky Lvů i Českých Budějovic na mezinárodní scéně zlepší jméno české extraligy. „Hráči, kteří by dřív o ní neuvažovali, tak o ní teď uvažují. Samozřejmě to neznamená, že budeme uvažovat my o nich, protože že se jedná o dražší volejbalisty. Potom je jiná výzva, jak sestavit rozpočet a jestli si takové hráče můžeme dovolit,“ poznamenal.

Nové hráče vybírá společně s hlavním trenérem Juanem Manuelem Barrialem. „Je to tak, že si připravíme shortlist se seznamem kandidátů. Mám silné slovo v momentu, když by hráč nevycházel dobře z hlediska dat, tak bych ho nevzal. Ale občas se nechám přesvědčit, jsem na konsensus zvyklý,“ přiblížil Janeček.

Argentinský kouč Barrial se Lvů ujal v létě 2022 a v minulé sezoně hned s týmem slavil titul. „Je to profík, který má silné know how a je velmi dobře napojený na světový volejbal. Má velmi dobré lidské vlastnosti, je komunikativní, umí dobře vyvažovat to, kdy naslouchat a kdy naopak vést,“ řekl Janeček na jeho adresu. Připomněl i roli asistenta Darda Mullera. „Síla je i v té dvojici, kdy jeden doplňuje druhého, kdy pracujeme se zpětnou vazbou. Snažíme se táhnout za jeden provaz a odvádět co nejlepší práci.“

Lvům se v této sezoně dařilo nejen na evropské scéně, aktuálně jsou i v čele nejvyšší tuzemské soutěže.

Reklama

Související témata: