Hlavní obsah

Naděje českých biatlonistek ukončila střelba, Soukalová s Vítkovou uzavíraly druhou desítku

Nové Město na Moravě

Poslední ženský závod na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě Česku úspěch nepřinesl. Už na druhé ze čtyř střeleckých položek skončily ambice Gabriely Soukalové i Veroniky Vítkové. Nakonec dojely za sebou, na 18. resp. 19. místě. Zlato získala Běloruska Darja Domračevová, která se přitom celý šampionát trápila.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Běloruska Darja Domračevová zdraví v cíli diváky.

Článek

„Přáli jsme si ještě jedno umístění do desítky, zejména pod dojmem, jak obě holky jely skvěle páteční štafetu. Jenže ten závod s hromadným startem se jim úplně nepodařil. Vítkové od začátku nešel běh, Soukalové zase nesedla střelba," hodnotil trenér Jindřich Šikola.

Gabriela Soukalová přitom potvrdila solidní běžeckou formu, a když odstřílela úvodní položku čistě, přijížděla k té druhé na výborném čtvrtém místě. Jenže musela hned na tři trestná kola, celkově se dopustila při střelbě pěti chyb. „Běžecky jsem se cítila hodně fajn, jenže pořád zápasím tady s tou střelnicí," připouštěla česká biatlonistka.

Špička nedostižně ujela

„Při druhé ležce jsem zřejmě nezaujala dobře střeleckou položku a vše se pokazilo. V ten moment pro mne bylo prakticky po závodě, špička nedostižně ujela" přiznala Soukalová, když proběhla cílem osmnáctá. „Doufala jsem, že budu o maličko lepší. Jenže ten tlak, ať jsem si ho chtěla připustit nebo ne, tam prostě byl a ideální střelecká forma nepřišla. Možná jsem po třech dvou prodělaných nemocech potřebovala, aby šampionát začal o pár dnů později," uvažovala.

Veronika Vítková sice odstřílela tři položky čistě, na druhé ale dvěma ranami minula terč. Především však nestačila běžecky. „Docela jsem se trápila. Vůbec mi to na trati nechutnalo a s tou jednou nepovedenou střelbou ještě síly ubyly. Od startu jsem nějak nemohla pořádně zabrat. Nejela jsem já a ani lyže mi nepřidaly, zřejmě jsem sáhla po špatných. Pořád mě někdo předjížděl," litovala Vítková, pro niž je 19. místo nejhorším výsledkem na tomto mistrovství světa.

Zklamání a únava

"Teď jsem sice trochu zklamaná a taky už dost unavená. Celkově ale mohu hodnotit mistrovství jako úspěšné. Mám z něj svoji první velkou dospělou medaili a dvě umístění v desítce, to je přece krása," dodala.

Bělorusko je zásluhou Domrečevové dvanáctou zemí, která získala na letošním MS medaili. V cíli stříbrná Tora Bergerová má z každého startu cenný kov, její celková novoměstská bilance zní 4-2-0.

Závod s hromadným startem mužů (15 km) začíná v 15 hodin.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):
1. Domračevová (Běl.) 35:54,5 (2 tr. okruhy)
2. Bergerová (Nor.) -8,7 (2)
3. Hojniszová (Pol.) -27,6 (1)
4. Vita Semerenková (Ukr.) -46,6 (2)
5. Zajcevová (Rus.) -52,1 (2)
6. Gössnerová (Něm.) -52,1 (4)
7. Palková (Pol.) -1:00,8 (1)
8. Gregorinová (Slovin.) -1:04,5 (2)
9. Dorinová Habertová (Fr.) -1:10,8 (2)
10. Gereková (SR) -1:17,7 (3)
...18. Soukalová -2:20,7 (5)
19. Vítková (obě ČR) -2:25,1 (2)
Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů):
1. Bergerová 889 b.
2. Domračevová 606
3. Henkelová (Něm.) 600
4. Pidhrušná (Ukr.) 591
5. Mäkäräinenová (Fin.) 586
6. Gössnerová 573
...10. Soukalová 505
14. Vítková 433
81. Zvařičová (ČR) 7

Reklama