Hlavní obsah

Princezna světového travního lyžování se učí u krále

Burbach, Praha

Jak se nejlíp učit? U nejlepších. Teprve patnáctiletá královna světového šampionátu juniorů v lyžování na trávě Adéla Kettnerová okoukává styl do Jana Němce, světového fenoménu tohoto odvětví, s nímž brousí stejný svah v Olešnici v Orlických horách.

Článek

Mistrovství bylo podle expertů nejvyrovnanější za několik posledních let. S jedinou výjimkou, českou kometkou. Dvě zlaté a jeden bronz, tolik z kopce v německém Burbachu nikdo nevytěžil. Do české sbírky přibyly ještě tři bronzy a výprava byla druhá nejlepší hned za Rakušany.

„Je to úplně nádherný, nevěřila jsem tomu, že by se to mohlo povést. Druhý kola jsem letos dojížděla s pádem. Měla jsem strach, jak to tady dopadne," říkala Adéla Kettnerová na svazovém webu www.czech-ski.com.

Jenže hned první závod, superG, dokázala vyhrát. Přitom v tréninkové jízdě zničila svoje lyže a na start se postavila na půjčených od kolegy z týmu Martina Soltíka. A pozlatila mu je! „Však si taky ze mě dělali všichni legraci. Druhý den na kombinaci jsme opravili moje lyže a já vyhrála i na nich," vypráví.

„Tím prvním úspěchem jsem chytila fazonku, začalo mi to jít. Sjezdovka byla boulovatá, ale rovnováhu mám dobrou, hodně se jí věnuju. Každou díru vyrovnám. Tam jsem měla si nejvíc navrch. Když mě nerovnost hodí dozadu, rychle se vrátím dopřed. Nesmíte jezdit po patách, to vás brzdí," popisuje svoji techniku.

Tu okoukala nejvíc od Jana Němce, který ji na domácím svahu v Olešnici spolu s tátou radí s tréninkem. Před slalomem, který jí ještě tolik nesedí, volal: „Dej si pozor na přejezd cesty uprostřed sjezdovky." Poslechla a v dešti získala bronz! Jen v závěrečném obřím slalomu zůstala bez medaile.

Poprvé se postavila na lyže na trávě už v pěti. Pak dala přednost sněhu a před pěti lety se znovu vrátila na trávu. Loni už získal juniorské stříbro v obřím slalomu a na světovém poháru v Olešnici byla čtvrtá v superkombinaci.

„Nejlepší junioři se dokáží prosadit do desítky většinou ojedinělými výsledky. Lukáš Kolouch na tom tvrdě pracuje a postupně jde nahoru. Starší lyžaři jezdí bez větších chyb a vyrovnaněji, mají také větší psychickou odolnost," tvrdí reprezentační trenér Daniel Mačát. „Pokud Adéla udrží nervy a pustí se bez respektu do závodů světového poháru, může dosáhnout brzy i na stupně vítězů."

Sama lyžařka potvrzuje: „Je to především o té zkušeností paní Ingrid (Hirschhoferové) a dalších Italek. Ony znají každý kopec, já tam často přijedu poprvé a nejdřív hned spadnu..."

Ale jezdí teprve druhým rokem mezi juniorkami. A za čas možná dotáhne na loňský historický zisk světového poháru Zuzany Gardavské. Teď nastupuje doma v Pardubicích do prvního ročníku oboru kuchař – číšník. „Letní lyžování se školou dá skloubit mnohem líp než zimní, to nebude problém," těší se.

Kompletní výsledky najdete na webech czech-ski.com a www.fis-ski.com

Reklama