Hlavní obsah

Svaz lyžařů se Bauerovi omlouvat nemusí, rozhodl vrchní soud

PRAHA

Pražský vrchní soud zamítl odvolání běžce na lyžích Lukáše Bauera, který požadoval omluvu od Svazu lyžařů České republiky za to, že při etapové Tour de Ski v roce 2008 nedostatečně hájil jeho práva. Proti pravomocnému rozsudku je přípustné pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Elvis Piazzi, ČTK/AP

Lukáš Bauer bojuje se sjezdovkou Alpe Cermis v závěrečné etapě Tour de Ski.

Článek

"Žaloba byla u městského soudu zamítnuta a vrchní soud jeho rozhodnutí potvrdil," řekl v úterý tiskový mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Městský soud zamítl Bauerovu žalobu již loni z procesních důvodů, protože nešlo prokázat, zda by svaz v případném sporu s Mezinárodní lyžařskou federací uspěl. Soudce Tomáš Novosad tehdy zároveň připustil, že svaz běžce hájil nedostatečně. Bauer se proto proti rozsudku odvolal, ale neuspěl.

Nejasný výklad pravidel

Spor vznikl kvůli nejasnému výkladu pravidel při Tour de Ski 2007/2008. Bauer vyhrál druhý a čtvrtý závod s handicapovými starty, federace FIS ale zpětně vyhlásila vítězem běžce s nejrychlejším časem v etapě. Bauer proto musel vrátit prémie za vítězství a přišel o 82 bodů do Světového poháru. Svaz podal protest, který ale FIS zamítla. Následné odvolání později svaz stáhl a nedal to Bauerovi vědět.

"Stojím si za svým, že se svaz o svého nejlepšího běžce nepostaral," řekl Bauer u prvního soudního stání loni v květnu. "Když něco vyhraju, tak minimálně půlku věnuji na dobročinné účely. Mně jde zejména o omluvu," uvedl vicemistr světa z Liberce.

Trojnásobný olympijský medailista Bauer se však v jiném sporu domáhá také zaplacení škody 12.000 švýcarských franků za prémie a 8000 eur a 39.000 korun za sponzorské smlouvy. O této žalobě dosud nebylo rozhodnuto.

Reklama