Hlavní obsah

Fotbalová Dukla se chce zabydlet ve druhé lize

PRAHA

Udržet se v druhé lize je hlavním cílem fotbalistů Dukly Praha. Slavný klub, který se díky převodu licence z Jakubčovič po deseti letech vrací do profesionálního fotbalu, se chce v soutěži především zabydlet a atraktivní hrou přilákat do hlediště co nejvíce diváků. Na návrat do první ligy zatím představitelé Dukly příliš nepomýšlejí.

Článek

Přesně deset let a jeden měsíc uplynulo od doby, kdy Dukla přišla o ligový fotbal a přestěhovala se do Příbrami. V roce 2001 mnohonásobný mistr Československa obnovil svoji činnost a pak působil v Pražském přeboru. Loni na podzim Dukla zahájila po nabídce Jakubčovič na převod druholigové licence s jejich majitelem Josefem Hájkem jednání, která vyústila až v návrat profesionálního fotbalu na Julisku.

Představitelé Dukly tak urychleně museli fungování klubu přizpůsobit druhé lize. Řadu věcí řešili za pochodu, ale až ostrý start soutěže ukáže, jak je klub připraven.

Cílem je záchrana

"Prvořadým cílem je samozřejmě záchrana a stabilizace, což platí pro všechny lidi v klubu, nejen po stránce sportovní. Musíme se naučit opět žít v profesionální soutěži, spousta lidí v klubu z toho vypadla," uvedl na dnešní tiskové konferenci trenér Günter Bittengel.

Ten na jaře odešel do Jakubčovic, kde tamní tým připravoval na přesun do Prahy a vyhlížel hráče, které využije v nadcházející sezóně. "Základem kádru jsou hráči, kteří přešli z Jakubčovic. Sáhli jsme samozřejmě i do vlastních řad a vytáhli několik hráčů. Zbytek jsme doplnili jako jiné kluby, někdo přišel na přestup, někdo na hostování," řekl Bittengel. V týmu bude působit několik mladých sparťanů, zálohu posílil Ludačka, který nosil kapitánskou pásku v Prachaticích.

Dukla měla na přípravu jen minimum času, změny se dějí za pochodu. "Sedm týdnů je málo na to něco velkého vymýšlet. Začínáme v podstatě z nuly, netroufám si říct, jak vysoko můžeme mířit. Přesto věřím, že to bude fungovat," řekl trenér.

Orientace na fanoušky

Tradiční pražský klub se chce zaměřit i na fanoušky a chystá například reklamní kampaň. "V minulosti na Duklu tolik lidí nechodilo. Nevím, co od návštěv můžeme čekat. Doufám, že si pravidelní diváci opět na Julisku najdou cestu, odhadem na první zápas může přijít 2000 lidí," řekl předseda představenstva Marek Lukáš.

Domácí zápasy budou mít výkop v sobotu v 10:30. "Je to obvyklý čas, nechtěli jsme porušit tradici. Samozřejmě sehrály roli i ostatní pražské kluby. Nabídka profesionálního fotbalu je v Praze velká, budeme se s ostatními kluby přetahovat o fanoušky," připustil Lukáš.

Na návrat do první ligy zatím Dukla nepomýšlí, i když Bittengel je i v tomto směru optimista. "Byl by to krásný sen. V budoucnu věřím, že se nám to povede a věřím, že jednou tu bude tiskové konference a na ní se bude řešit návrat Dukly do nejvyšší soutěže," dodal.

Reklama