Hlavní obsah

Dukla má silné partnery i zkušené posily, chce do dvou let do ligy

PRAHA

Před rokem se vplížila na druholigovou fotbalovou scénu v tichosti, letos však na ni vstupuje pražská Dukla s veškerou pompou. Aby ne, když má za zády takové portfolium marketingových partnerů. „I proto jsme mohli zvýšit klubový rozpočet o dalších pět miliónů na rovných dvacet, i proto jsme mohli přivést zkušené fotbalisty, kteří mužstvu tolik scházeli,“ pochvaloval si pro Sport.cz předseda představenstva Dukly Martin Lafek.

Foto: PRÁVO

Trenér Dukly Günter Bittengel

Článek

S největší sázkovou kanceláří světa bwin za zády, s novým vedením a hráčským kádrem, v němž po jarních bojích o druholigovou záchranu nezůstal prakticky kámen na kameni, chce Dukla vrátit na Julisku zašlou fotbalovou slávu. „Před hráči mluvíme v kabině o tom, že chceme do nejvyšší soutěže postoupit okamžitě, sami však reálně uvažujeme o návratu na ligovou scénu v horizontu příštích dvou let. Mužstvo přece jen potřebuje čas,“ prozradil předseda dozorčí rady Dukly a zástupce společnosti bwin Jindřich Rajchl plány, jaké pražský klub na prahu nové sezóny má.

Zástup zvučných posil

Trenérovi Günteru Bittengelovi, v jehož realizačním týmu nahradil v roli asistenta Jiřího Němce odcházejícího k béčku někdejší kapitán československé reprezentace Jiří Fiala, splnilo nové vedení, co mu na očích vidělo. Chtěl zkušené hráče, kteří Dukle v jarních bojích o druholigovou záchranu tolik chyběli, má je mít.

Na Julisku tak po ročním angažmá ve slovenském Ružomberku přišel sparťanský sběratel mistrovských titulů Jiří Novotný, který vyztuží defenzívu, ve středové řadě se po návratu z německého angažmá objeví Michal Kolomazník a jemu po boku Patrik Gedeon, jenž dal nakonec přednost Dukle před žižkovskou Viktorií. Ofenzívu posílí po rakouské „štaci“ Luděk Zelenka, jenž klepe na brány Klubu ligových kanonýrů.

„Původně jsem myslel, že kariéru ukončím v cizině, nebo že nechám fotbalu vůbec, ale nabídka Dukly byla tak zajímavá, že ji prostě odmítnout nešlo. A tím vůbec nenarážím na peníze, ale na korektní přístup a lidské jednání,“ svěřoval se Luděk Zelenka. „Korektní jednání bylo i pro mě nejdůležitější. Nehledě na to, že už jsem chtěl zůstat v Praze, abych nemusel věčně někam cestovat,“ přidával se Jiří Novotný, který v dresu Sparty vybojoval 13 mistrovských titulů a teď bude ke slávě pozvedat Duklu.

I legendy věří v lepší časy

„Nebude to hned, ale je tady příslib, že by se stará sláva Dukly měla na Julisku vrátit. Bylo moc smutné, jak náš klub před jedenácti lety skončil,“ netajila se vírou v lepší zítřky jedna z fotbalových legend Dukly, pětinásobný nejlepší fotbalista Československa Ivo Viktor, když naslouchal smělým plánům, jež nové vedení má.

„Když dojde k ekonomické a sportovní stabilitě, věřím, že se Dukla vrátí tam, kde byla a kam patří,“ připojoval se ke svému bývalému spoluhráči i Václav Samek, jenž za Duklu odkopal v nejvyšší soutěži rekordní počet 355 zápasů.

Všeobecný optimismus a panující euforie trenéra Bittengela trochu zaskočila. „Příprava byla příliš krátká, než abychom vstoupili do druhé ligy jako suveréni. Podmínky sice máme skvostné, že se nám ani mnohý z prvoligových klubů rovnat nemůže, ale přece jen budeme potřebovat čas, aby si sestava sedla a mužstvo se sehrálo. Příprava byla přece jen krátká a hráči teprve v jejím průběhu přicházeli,“ prosil o trpělivost alespoň na prvních pět kol. „Body ale získávat chceme, abychom figurovali v horní polovině tabulky a měli klid na další práci,“ sliboval kouč Dukly.

Videopřenosy z Julisky na Sport.cz

Pražané budou hrát své domácí zápasy na Julisce v pátek od 19 hodin a dokonce za asistence kamer. Přímé videopřenosy z jejich utkání se totiž objeví na internetovém portálu Sport.cz. „Jednáme s Českou televizí, která vlastní přenosová práva na první i druhou ligu, a jsem přesvědčen, že k dohodě dospějeme a že půjde o spolupráci oboustranně výhodnou,“ potvrdil pro Sport.cz Jindřich Rajchl ze sázkové společnosti bwin, která po letech spolupráce s prvoligovým Libercem přichází na Julisku.

„Dukla patří jinam, než se v současnosti nachází. Navíc nás oslovil styl práce, který její vedení zvolilo. Jsem přesvědčen, že na Julisce začneme psát krásný pohádkový příběh o jednom ze dvou nejslavnějších klubů v historii našeho fotbalu,“ rozvíjel pro Sport.cz své budoucí představy Jindřich Rajchl.

Reklama