Hlavní obsah

Petržela hlásí comeback: Závislost jsem překonal, s nedůvěrou ale počítám

Déle už čekat nevydržel. Vlastimilu Petrželovi vůbec nevadí, že svůj trenérský comeback začne ve druhé fotbalové lize. Vyléčil se ze závislosti na hazardních hrách a antidepresivech a angažmá ve Viktorii Žižkov bere jako výzvu. Začne budovat zbrusu nové mužstvo s jasným úkolem dovést ho zpátky do nejvyšší soutěže. „Už jsem byl na trénování hodně netrpělivý,“ usmívá se.

Článek

Říkáte, že ven už se vám nechtělo. Měl jste znovu nabídky z Ruska a podobných končin?

Samozřejmě, ale nechci se o tom bavit, nemá to cenu. Zůstanu doma, to je teď pro mě nejlepší. A Viktorka je téměř ideální.

Čím vás tak zaujala?

Má tréninkové středisko v Xaverově. S tím jsem se třeba v Bohemce hodně natrápil, protože jsme neměli kde trénovat. Ale hlavně, tým můžu vybudovat podle sebe, nikdo mi tam nebude tahat hráče, které nechci. Budu si mužstvo stavět sám, na to jsem byl i v Rusku zvyklý. Cílem je pochopitelně návrat do ligy a věřím, že mi v tom všichni v klubu pomohou.

Viktorka se po sestupu rozloučila s řadou zkušených hráčů. Tradici, že všude začínáte budovat zbrusu nový tým, tedy neporušíte...

Ano, bude prakticky úplně nový. Některé hráče, kteří zůstali, ani neznám. Musím se tedy s nimi seznámit, otestovat je. Žádné velké nákupy rozhodně neplánuji, spíš si hráče vychováme.

Byla pro vás trenérská volnost podstatnější než angažmá v první lize?

Určitě by bylo zajímavé hrát třeba poháry, ale nemohu si vybírat. Nechtěl bych se někde prát o záchranu, lepší je mít před sebou nějaký cíl. Viktorka je určitě obrovská výzva. Budu dělat něco podobného jako v Liberci, Bohemce, Mladé Boleslavi nebo i v Petrohradě, kde bylo mužstvo rozložené a já ho musel dávat dohromady. To mě hrozně baví.

Léčil jste se ze závislosti na hazardních hrách a antidepresivech. Počítáte s nedůvěrou, která vás kvůli tomu bude při návratu do fotbalu provázet?

Jsem na to nachystaný. Mám to jednoduší v tom, že jsem se k tomu přiznal, někdo nedokáže ani to. Zpod pokličky nic nevyleze. Mám to za sebou, je to minulost. Mohu kamkoliv přijít, neskrývám se. Takové pocity jsem měl jen na začátku. Byl to jen můj problém. Uvědomil jsem si, že promrhám svůj život.

Opravdu je všechno za vámi?

Už se k tomu nechci vracet, babrat se v tom. Proto jsem nedávno odmítl další pozvání do televize na téma závislostí. Asi byli naštvaní, ale ať to řeší jiní. Jak jsem dřív nesnášel alkohol a kouření, teď k tomu přibyly i hazard a prášky. O to těžší to hráči se mnou budou mít, že jsem to sám prožil. Nic z toho nebudu trpět!

Jdete na Žižkov, takže snad s výjimkou Dukly máte sbírku hlavních pražských klubů kompletní...

Duklu moc neberu, jeden čas už zanikla. Ale Viktorka byla od začátku v samostatné lize prakticky neustále, a tak mě trochu mrzelo, že jsem v ní ještě nebyl. Je potěšitelné, že když teď volají o pomoc, vzpomněli si na mě.

Prý se ke všemu ještě stěhujete?

Kolovaly fámy, že jsem všechno prohrál, ale to je blbost. Díky mojí ženě jsme sehnali něco se zahradou na vesnici u Liberce. Měl bych stíhat dojíždět, po dálnici je to do Prahy 45 minut. Ale kdyby to někdy nevyšlo, v xaverovském areálu je také ubytovna.

Takže Pražáky přebírá vesničan.

Ne tak docela. V létě vesničan, v zimě městský... (smích)

Reklama

Související témata: