Hlavní obsah

Žižkov nemůže mít jiné cíle než postup

PRAHA

Návrat mezi elitu. Jasný cíl, stojící před novým realizačním týmem fotbalistů Žižkova v čele s trenérem Vlastimilem Petrželou. Ač neměl tolik času na seznámení s hráči, tak věří, že jsou jeho svěřenci připraveni bojovat o postup.

Foto: Jiří Reichl

Kouč Vlastimil Petržela (vpravo) při tréninku Viktorie Žižkov.

Článek

„Sestup byl pro klub, pro mě osobně i pro lidi, co pro Viktorku pracovali, velká rána. Vyhodnotili jsme to a podle toho přijali opatření. Byl angažován nový trenér, takže předpokládám, že tím se nastartuje nová éra pro Žižkov,“ řekl na předsezónní tiskové konferenci prezident klubu Luděk Vinš.

„Cílem je okamžitý návrat mezi elitu, v čemž jme se shodli i s koučem. Nebude to lehké, protože druhá liga je vyrovnaná a postoupit chce víc klubů. Ale cíl nemůže být jiný,“ přibližuje jednoznačné ambice Žižkova Vinš.

Kromě kompletní výměny realizačního týmu došlo k výrazným změnám i v hráčském kádru. Ze známých jmen odešli Stracený, Sabou, Vozábal, Blaha, Besta, Palát, Švancara, který přestoupil do Slávie a Naumov do Slovácka.

Z devíti nově příchozích fotbalistů mají šanci na základní sestavu podle trenéra Petržely obránci Adam Petrouš, Francouz Mamadou Camara a Pavel Mareš. Ze záložníků pak Richard Culek.

Příprava byla tvrdá

„Připraveni na splnění vytyčených cílů určitě jsme. Kádr se podařilo dobře doplnit a  já si myslím, že je tu kvalita na postup,“ dodal optimisticky kapitán týmu Tomáš Kučera.

Jeho slova potvrdil i trenér Petržela: „Troufám si říci, že jsme obstojně na ligu připraveni. My jsme tu zdědili určitý kádr, s kterým jsme museli pracovat, ale musím říct, že výchozí pozice byla mnohem lepší, než jsem zažil třeba na Bohemce. Tady je k dispozici spoustu mladých a šikovných hráčů. Ale samozřejmě, že nás prověří až soutěž,“ dodal Petržela, pro kterého je to první angažmá po opuštění bohnické léčebny, kde se léčil ze závislosti na lécích a hazardu.

„Příprava byla tvrdá, ale s tím každý počítal. Po tom, co se nám nepodařilo zachránit první ligu, tak něco takového muselo přijít. Byla to jedna z nejtěžších příprav, co jsem v mužích za nějakých devět let zažil,“ potvrdil Petrželovu pověst náročného trenéra osmadvacetiletý kapitán.

Druhá liga je o bojovnosti

Za největší konkurenty na postup do Gambrinus ligy považuje šestapadesátiletý kouč Hradec Králové, Jihlavu, Zlín a Opavu, ale na jich podrobnější hodnocení nemá dostatek informací. Proto se soustředí jen na svůj tým: „My se musíme všem vyrovnat hlavně v bojovnosti, protože o tom druhá liga je,“ upřesnil Petžela, který si velmi pochvaluje tréninkový areál v Horních Počernicích. „Co může být pro trenéra lepší, než když má kde trénovat,“ dodal s úsměvem.

Řeč přišla i na neúspěšná vyjednávání s Bohemians Praha o opětovném pronájmu žižkovského stadiónu. Hlavní překážku, kvůli níž nedošlo k dohodě se stala výstavba vyhřívaného trávníku, který je podmínkou pro zápasy Gambrinus ligy. Žižkov má sice již připravený projekt i peníze, ale nechce je investovat do doby, než bude mít jistotu postupu.

„Pokud by se na tom chtěl klub Bohemians finančně podílet, tak by se o tom dalo uvažovat. Oni ale chtěli podmínky stejné jako loni,“ objasnil důvody krachu jednání prezident Vinš.

Reklama

Související témata: