Hlavní obsah

Fotbalový klub musí Kladnu do konce roku splatit 11 milionů korun

KLADNO

Druholigový fotbalový klub SK Kladno musí do konce roku splatit městu jedenáctimilionový dluh, jinak nemůže počítat s žádnými dalšími dotacemi. Oddíl měl původně půjčku uhradit už vloni, zastupitelé však umožnili závazek uhradit o rok později. Pokud klub peníze včas nesplatí, město se pravděpodobně bude bránit právní cestou, řekl dnes novinářům primátor Dan Jiránek (ODS).

Článek

Jednatel fotbalového klubu Eduard Novák ČTK řekl, že o případném splacení půjčky a dalších návrzích bude jasno po víkendových jednáních představitelů oddílu.

Podle Nováka vedou některá jednání o budoucnosti fotbalového klubu jeho kolegové, a tak v tuto chvíli nedokáže říct, jak klub se závazky vůči městu naloží. "Sejdeme se o víkendu, takže bych se nyní nerad vyjadřoval k některým konkrétním věcem. Na úterním jednání zastupitelstva bychom chtěli toto téma vyřešit," uvedl Novák.

Podle Jiránka se zastupitelé ani nemohou zabývat budoucností kladenského fotbalu. Údajně totiž nevědí, kolik peněz klub dluží nebo jakým tempem případné zadlužování roste. Podle primátora navíc představitelé SK Kladno městu předali neúplné doklady o hospodaření, v nichž chybí například hospodářské výsledky za rok 2009. "Pokud se má zastupitelstvo zabývat jejich plány do budoucnosti, musí vědět, jak na tom klub je," uvedl Jiránek.

Dluh klubu, kterému se nedaří ani po sportovní stránce a po podzimní části druhé ligy je na sestupové pozici, vznikl, když město chtělo odkoupit fotbalový stadion za 45 milionů korun. Za stejnou částku mělo Kladno oddílu poskytnout dotace rozdělené do období pěti let. Převod stadionu ovšem vázl. Ukázalo se, že majetkový přesun nelze uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí. Oddíl pak kritickou finanční situaci řešil zmíněnou jedenáctimilionovou půjčkou. Pokud ji klub podle Jiránka včas nesplatí, město se obrátí na právníky. Vymahatelnost dluhu prý bude jednoduchá, jelikož někteří představitelé oddílu za půjčku ručí vlastním majetkem.

Reklama

Související témata: