Hlavní obsah

Ústí si proti Spartě B připsalo první výhru v druhé lize

ÚSTÍ NAD LABEM

Fotbalisté Ústí nad Labem se ve druhém kole dočkali prvního vítězství v druhé lize, kam se vrátili po ročním působení v nejvyšší soutěži. Svěřenci trenéra Svatopluka Habance porazili 2:1 béčko pražské Sparty.

Foto: Josef Pešout, Právo

Kouč Ústí nad Labem Svatopluk Habanec

Článek

Domácí vstoupili do zápasu náporem a od 19. minuty vedli po brance Martykána, který skóroval hlavou. Po půlhodině hry překvapil hostující kapitán Rada z přímého kopu z téměř třicetimetrové vzdálenosti domácího brankáře Nováka a srovnal skóre. Severočechům neuznal rozhodčí dvě branky kvůli ofsajdu, těsně před přestávkou se však Ústí dostalo do vedení po dorážce Brunclíka.

Do druhého dějství lépe vstoupila Sparta, ale v 53. minutě se musel vyznamenat její brankář Kamenár po hlavičce Valenty. Když střídající sparťan Nádeníček překopl branku z vápna a oblouček Sýkory mířil nad ústeckou svatyni, domácí vedení udrželi a připsali si první tři body v soutěži.

Bohemians Praha zdolali gólem Drska 1:0 Karvinou

Premiéra druhé fotbalové ligy na Střížkově začala pro domácího nováčka soutěže Bohemians Praha úspěšně. Brankou svého stopera a kapitána Drska zdolali 1:0 Karvinou a po dvou kolech mají plný počet šesti bodů, naopak jejich soupeř na první bodový zisk stále čeká.

Karvinští měli sice v nohou středeční utkání Ondrášovka Cupu v Olomouci, přesto vstoupili do utkání velmi aktivně a k údivu sedmi set diváků si vytvářeli jednu gólovou šanci za druhou. V úvodní dvacetiminutovce jich měli pět, ztroskotali však buď na obranném valu domácích, nebo na výborném brankáři Winterovi. V 11. minutě při něm stálo štěstí, když se ho snažil lobem přehodit Milosavljev, míč ale skončil na tyči.

Ve 32. minutě přišla rozhodující chvíle utkání, Očovan propasíroval míč krátkou kolmou přihrávkou na nabíhajícího Drska a kapitán zelenobílých Drsek střelou po zemi zkušeně překonal gólmana Kafku.

Po změně stran mohl pojistit náskok domácích Očovan. V 62. minutě jeho hlavičku zblízka k tyči reflexivně vytěsnil na roh Kafka a o další čtvrthodinu později trefil útočník Pražanů tyč. Vzápětí na druhé straně Winter vychytal sólový nájezd Mišinského. Pět minut před koncem měl stoprocentní šanci na vyrovnání Hrtánek, po rohu však zblízka těsně minul domácí svatyni. Karviná sehrála v Praze minimálně vyrovnanou partii, domů však odjela s prázdnou.

"Soupeř nás v úvodní dvacetiminutovce zaskočil a dostal nás pod tlak. Pokud bychom v té době inkasovali, nevím, nevím... Pak jsme se zlepšili, přeskupili rozestavení hráčů a dali rozhodující gól. Bylo to po standardce, kdy se Drsek ještě nestačil vrátit na své místo a proto byl na polovině soupeře. Škoda, že ve druhé půli nepotvrdil těsné vedení Očovan. Odehráli jsme zřejmě ještě těžší zápas než v Jihlavě. Nejsme žádná Barcelona, takže pro nás budou všechny druholigové zápasy těžké," uvedl trenér vítězů František Barát.

Ústí nad Labem - Sparta Praha B 2:1 (2:1)
Branky: 19. Martykán, 45. Brunclík - 31. J. Rada. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Šecová. Bez ŽK. Diváci: 742.
Ústí nad Labem: R. Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Zeman - Brunclík, Zachariáš, Martykán, Benčík - Vaněček (59. Holek), Moulis (79. Veverka). Trenér: Habanec.
Sparta B: Kamenár - Jánoš, Brabec, Tomášek, Frýdek - Jeřábek, Rada, Jirásek (46. Abena), Uljaky (46. Sýkora) - Juliš, Kraják (79. Nádeníček). Trenér: Svoboda.
Bohemians Praha - Karviná 1:0 (1:0)
Branka: 32. Drsek. Rozhodčí: R. Hrubeš - Urban, Makovička. ŽK: Macháček, Očovan, Winter, Demeter, Huňa - Jursa. Diváci: 690.
Bohemians Praha: Winter - Flachbart, Horáček, Drsek, Grznár - Duchnič (69. Ibe), Demeter, Macháček, Janda (69. Adjei Kwame) - Očovan (85. Križan), Huňa. Trenér: Barát.
Karviná: Kafka - Hoffmann, Motyčka, Bolf, Knötig - Bartošák, Hrtánek, Jursa, Milosavljev (78. Ciku Elvist) - Mišinský (78. Chovanec), Presl (65. Látal). Trenér: Kula.

Reklama