Hlavní obsah

Augusta: Kupčení dusí sparťanské kořeny

PRAHA

Dosavadní průběh hokejové extraligy Josefa Augustu ničím zvlášť nepřekvapil. Postavení Pardubic v čele tabulky je podle něj výsledkem dlouhodobé práce s týmem. Naopak odsuzuje až příliš komerční chování managementu pražské Sparty, ze které se postupně vytrácí tradiční pěstování vlastních odchovanců.

Foto: Právo

Josef Augusta

Článek

"Že budou Pardubice po polovině extraligy vládnout naší nejvyšší soutěži, mne nepřekvapuje a je to potěšující zjištění. Východočeský tým těží ze své práce s mužstvem a ostatní celky by si měly vzít příklad. Vedení se nesnaží o výprodej hráčů, naopak tým posiluje a dává šanci mladým. A ukazuje se, že na stabilně hrající kádr chodí i slušné divácké návštěvy.

Navíc u Pardubic oceňuji angažování Jiřího Dopity, což někteří lidé brali jako nepochopitelný krok. Bylo odvážné vzít Dopitu mezi takové matadory jako jsou  Janecký s Lubinou, kteří mužstvo vedou. Jirka je ale velký hráč a určitě to Pardubicím bohatě vrátí.

Práce s mladými se vyplácí i mistrovské Slavii, která na začátku ligy ještě dospávala na vavřínech. Příliš mne ale ty počáteční propady nepřekvapily, na mistra se chce každý vytáhnout. Důležité je, že v klubu nezpanikařili, všechno v klidu vyřešili a začali cestu vzhůru tabulkou.

Špatný přístup má naopak Sparta, dnes jeden ani neví, kdo je vlastně v týmu. Dřív se chodilo na známé hráče, nastupovali vlastní odchovanci. A dnes? Stávající management bere vše moc obchodně, což ovšem vede k tomu, že kádr spíš oslabuje.

Stane se, že mužstvo zasáhne rozsáhlejší marodka, ale půjčovat si do kádru hráče na jeden den mi nepřijde správné. Mladý hráč potřebuje v klubu zakořenit, získat vztah k mužstvu, k trenérovi... Pendlování z týmu do týmu jen škodí.

Nepochopitelný je pro mě pád Karlových Varů ze čtvrtého na desáté místo. Zpočátku vypadali Západočeši výborně, dobře bruslili, hráli disciplinovaně. Nechci se vyjadřovat ke spekulacím o prosázených zápasech, to je věc, o které se bude mluvit dokud u nás budou sázkové kanceláře. Faktem je, že takový propad jsem nečekal.

Zklamáním je pro mě i Liberec. Ukázalo se, že přehnané ambice, pořádání tiskových konferencí a bombastické nákupy nejsou všechno. Naopak jako by se vytratila práce s mužstvem.

Naproti tomu sympatický dojem na mě udělal Vsetín. Je znát, že v mužstvu taženém Stantienem, Jaškinem a Bieglem stále přetrvává onen duch z časů Čechmánka, Dopity a dalších. Z hráčů je cítit nadšení a zápal pro hru, a to se mi líbí.

Reklama