Hlavní obsah

Bohemians - Opava 1:2Bohemians Praha podlehli Opavě, nebodovali potřetí za sebou

Praha

Fotbalisté Bohemians Praha prožívají největší herní krizi od počátku sezóny. V sobotním utkání 26. kola druhé ligy podlehli doma 1:2 Opavě, nebodovali už potřetí za sebou a klesli na čtvrté místo tabulky za Sokolov. Na postupovou druhou příčku zelenobílí ztrácejí čtyři kola před koncem soutěže již čtyři body.

Článek

Zápas zahájili lépe hosté, kteří už po pěti minutách měli na kontě gólové šance Halašky a Křečka. Oba tito hráči se pak v polovině úvodního poločasu postarali o vedoucí branku. Halaška přiťukl míč Křečkovi a ten střelou z 25 metrů k tyči překonal gólmana Šebka, jenž nahradil v domácí sestavě vykartovaného Wintera.

Nejnebezpečnějším hráčem Pražanů byl stoper Drsek, zejména po jeho hlavičkách hrozilo Opavě nebezpečí. Těsně před pauzou trefil v šestnáctce Schaffartzikovu ruku, rozhodčí Možíš ale nechal pokračovat ve hře.

Čtyři minuty po změně stran hostující stoper Mikula po centru kapitána Sedláčka trefil tyč. O deset minut později se mu však nepovedla malá domů, střídající domácí Hodas, jenž byl na hřišti teprve čtyři minuty, obešel gólmana a vyrovnal.

V 63. minutě opavský Halaška promarnil gólovou šanci a hned nato hosté přišli o stopera Uvíru, vyloučeného za faul na Flachbarta. Domácí stoper Penc nezůstal pozadu, nedovoleně zastavil pronikajícího Halašku a dostal rovněž červenou kartu.

V závěru utkání Pražané vsadili vše na ofenzivní kartu ve snaze vstřelit druhý gól, místo toho jej ale sami v 90. minutě inkasovali po akci opavských náhradníků. Žmolík vysunul Radzinevičiuse a ten přes vyběhnuvšího Šebka vstřelil vítěznou branku Slezského FC. Litevský hráč tak dal Bohemians Praha ve dvou zápasech tři góly.

Sokolov už je v druholigové tabulce třetí

Fotbalisté Sokolova porazili Karvinou díky brankám Františka Metelky 2:0 a po domácím nezdaru Bohemians Praha se posunuli na třetí místo tabulky. Na postupovou druhou pozici, která zatím patří Jihlavě, ztrácejí Západočeši tři body.

Výhra Baníku se však nerodila vůbec snadno. V prvním poločase byli herně lepší hosté, kteří dobře kombinovali a Sokolov k ničemu nepustili. Domácí hodně kazili a v útoku se jim nedařilo. Jedinou větší šanci první půle měl sokolovský Strnad, který však po Hanzlíkově rohovém kopu hlavičkoval těsně vedle.

Do druhého poločasu vstoupili hráči Sokolova o poznání aktivněji a začali si vytvářet šance. V 69. minutě šel Strnad sám na Palečka, ale místo střely ještě přihrál Čadovi a celá situace skončila rohovým kopem. Po něm hosté odvrátili míč na hranici velkého vápna, odkud Metelka technickou střelou k tyči poslal Sokolov do vedení.

O sedm minut později vysunul Strnad za obranu Karviné Metelku, který své sólo zakončil tvrdou střelou k bližší tyči a zvýšil na 2:0. Hosté poté vsadili vše na útok a Sokolovští se díky tomu dostávali do nadějných brejků.

Jeden z nich mohl proměnit v třetí gól Strnad, ale tváří v tvář Palečkovi neuspěl. Chvíli před koncem postupovali na Palečka Vaněček se Strnadem, ale ani tato příležitost brankou neskončila.

Ústí zdolalo Znojmo a míří za postupem

Fotbalisté Ústí nad Labem se díky vítězství 1:0 nad Znojmem výrazně přiblížili k návratu do první ligy. Čtyři kola před koncem mají v čele tabulky devítibodový náskok před třetím Sokolovem. Gól vstřelil v 19. minutě Veverka.

"Dnešní vítězství a porážka pražských Bohemians znamenají náš výrazný krok k postupu do první ligy a věřím, že bychom mohli příští týden nejpozději v zápase s Vlašimí slavit. První poločas jsme dnes odehráli podle mých představ, ve druhém poločase to bylo trochu trápení, ale tři body zůstaly doma," řekl trenér Ústí Svatopluk Habanec.

Favorizovaní Severočeši vstoupili do zápasu dvěma rohovými kopy a zatlačili Znojmo na jeho polovinu. V 7. minutě mířil Moulis těsně vedle, o dvanáct minut později už ale rozjásal diváky Veverka, který překonal gólmana Hrubého střelou levačkou z úhlu k tyči.

Další ústecké šance Holek a Veverka nevyužili a v 36. minutě trefil Okleštěk první střelou Znojma v zápase tyč Novákovy branky. Po přestávce neproměnil Veverka další dvě šance, hosté zvýšili útočnou aktivitu, ale Ústí jednobrankový náskok udrželo.

Záchranářský souboj v Třinci vyhráli fotbalisté Vlašimi

Záchranářský souboj skončil výhrou Vlašimi, která na půdě Třince získala cenné vítězství 2:1 a předposledním Slezanům odskočila na rozdíl pěti bodů.

Souboj dvou sestupem ohrožených týmů probíhal sice za územní převahy domácích, jenže jejich snaha byla neplodná. Domácí ještě více znervózněli, když ve 27. minutě vlašimský Kosak z přímého volného kopu z dvaceti metrů přízemní ranou překonal Lipčáka.

Hosté se zatáhli a nechali soupeře bušit do svého obranného valu. Náznaky třineckých možností však končily v rukavicích vlašimského gólmana Hanuše. Taktika hostů slavila druhý úspěch v 54. minutě, kdy se přibližně z jedenácti metrů trefil Nečas.

Trvalou platonickou územní převahu dokázali Slezané zužitkovat až patnáct minut před koncem díky gólu střídajícího Cepláka, ale to bylo ze strany Třince všechno. Výhru soupeře naopak mohl zvýšit Červenka, kterého vychytal Lipčák.

"Nevím, co naši hráči nosí v hlavách. Přestože jsem je upozorňoval, abychom si nenechali dát nějaký zbytečný gól, udělali jsme opět stejné chyby a dostali jsme dvě branky. Bohužel nejsme ve stavu dát víc než jeden gól, a proto jsme v tabulce tam, kde jsme. Situaci jsme si hodně zkomplikovali," řekl třinecký trenér Alois Grussmann.

Táborsko doma získalo s Varnsdorfem jen bod

Fotbalisté Táborska nezvítězili v třetím zápase po sobě. Dnes doma remizovali s Varnsdorfem 1:1, když za hosty vyrovnal sedm minut před koncem střídající Chod.

Severočeši byli po celý zápas lepším týmem. Domácí přesto skórovali jako první, a to už v 3. minutě. Na levé straně hřiště se uvolnil Jasanský a přihrál Kostečkovi, který poslal míč k tyči.

Domácí tým ale vstřelený gól příliš nepovzbudil, Varnsdorfští byli častěji u míče, hráli rychleji a přesněji, zatímco Táborsko jako by se rozhodlo, že bude po celé utkání hubený náskok bránit.

Hosté se nemohli prosadit. Jejich útočné aktivity vedl hlavně Breite, ale rány létaly vedle branky nebo je Fryšták spolehlivě zneškodnil. Martan trefil z trestného kopu tyč, na druhé straně neplatil Přeučilův gól kvůli ofsajdu.

Po hrubé chybě obrany Varnsdorfu se hnal sám na gólmana Jasanský, ale míč mu utekl, Pecka zase v nadějné pozici uklouzl. A tak přišlo vyrovnání - v 83. minutě první hlavičku ještě Fryšták vyrazil, ale Chodovu dorážku už zlikvidovat nemohl.

V závěru se Táborsko vrhlo do zoufalého útoku. Jasanský pádem v pokutovém území zkusil zařídit penaltu, ale místo ní dostal žlutou kartu za nesportovní chování.

Bohemians Praha - Opava 1:2 (0:1)
Branky: 59. Hodas - 23. Křeček, 90. Radzinevičius. Rozhodčí: Možíš - Pelikán, Marek. ŽK: Fenyk - Uvíra, Sedláček. ČK: 70. Penc - 63. Uvíra. Diváci: 535.
Bohemians Praha: Šebek - Macháček, Penc, Drsek, Flachbart - Fenyk - Dorotík, Šisler (55. Hodas), Škoda - Ibe (72. Lencevič), Očovan. Trenér: Jindráček.
Opava: Květon - Horka, Uvíra, Mikula, Hrabina - Partyš (66. Žmolík), Křeček, Zapletal, Sedláček (85. Wirth) - Halaška (79. Radzinevičius), Schaffartzik. Trenér: Mazura.
Sokolov - Karviná 2:0 (0:0)
Branky: 70. a 77. Metelka. Rozhodčí: Hrubeš - Štěrba, Zeman. ŽK: Vaněček, Vrtělka - Gonda. Diváci: 1102.
Sokolov: Buček - Dřížďal (25. Blažek), Dvorník, Vondráček, Hanzlík - Hrošovský (34. Vrtělka), Čada, Metelka, Vaněček - Dvořák (81. Benda), Strnad. Trenér: Jindra.
Karviná: Paleček - Hrtánek, Hoffmann, Bolf, Knötig - Ciku (61. Presl), Savič (76. Vrána), Jursa, Gonda (70. Bartošák) - Vladavič - Juřena. Trenér: Kalivoda.
Ústí nad Labem - Znojmo 1:0 (1:0)
Branka: 19. Veverka. Rozhodčí: Orel - Jiřík, Pilný. ŽK: Veverka, Dragoun - Hnaníček. Diváci: 1415.
Ústí nad Labem: R. Novák - Vlk, Jablonský, Valenta, Dvořák - Rosendo (76. Lácha), Martykán, Dragoun, Moulis (69. Zeman) - Veverka (84. Gulajev), Holek. Trenér: Habanec.
Znojmo: Hrubý - Hříbek (78. Mandula), Jonov, Avdič (59. Pacanda), Cihlář - Sukup, Hnaníček, Lacko, Okleštěk - Zifčák (72. Krhut), Vašíček. Trenér: Smrček.
Třinec - Vlašim 1:2 (0:1)
Branky: 75. Ceplák - 27. Kosak, 54. Vaněček. Rozhodčí: Mikel - Páral, Peřina. ŽK: Matoušek, Celák - Petrů, Macháček, Matějka, Nečas. Diváci: 659.
Třinec: Kopčák - Matoušek, Kuděla, Hupka, Lisický (70. Eismann) - Malíř, Hanus, Rehák, Byrtus (52. Ceplák) - Maroši (46. Surynek), Nekuda. Trenér: Grussmann.
Vlašim: Hanuš - Vebr, Petrů, Zákostelský (76. Pokorný), Starý - Vojta (82. Červenka), Macháček, Matějka, Kosak, Nečas (60. Průcha) - Vaněček. Trenér: Urban.
Táborsko - Varnsdorf 1:1 (1:0)
Branky: 3. Kostečka - 83. Chod. Rozhodčí: Lerch - Košec, Pospíšil. ŽK: Kostečka, Zbrožek, Jasanský - Rudnickij. Diváci: 347.
Táborsko: Fryšták - Rožboud, Nesvadba, Zbrožek, Kotrba - Kočí, Kostečka (88. Stoszek), Dobal, Sladký (64. Pecka), Jasanský - Přeučil. Trenér: Zákostelský.
Varnsdorf: Porcal - Mach, Pimpara, Filip (76. Chod), Hauer (64. Hikspoors) - Rudnickij, Cana, Breite, Martan (64. Hozda) - Tvaroha, Volf. Trenér: Frťala.

Reklama