Hlavní obsah

Po změnách se snažíme dát tým dohromady, říká mostecký kouč Chaloupka

Most

V roce 1982 si Pavel Chaloupka zahrál za Československo na mistrovství světa ve Španělsku, o rok později se jako jeden z klíčových ofenzivních hráčů podílel na mistrovském titulu Bohemians Praha ve federální lize. V téže sezóně se stal i králem střelců. Hráčskou kariéru si prodloužil v Německu a poté se vydal na trenérskou dráhu. Působil na několika štacích jako asistent trenéra Přemysla Bičovského (například ve slovenském prvoligovém Ružomberoku) a momentálně je koučem Baníku Most. Jelikož pochází z nedalekého Litvínova, tak trénuje takříkajíc v opravdovém domácím prostředí.

Článek

Jak hodnotíte dosavadní účinkování mosteckých fotbalistů ve druhé nejvyšší soutěži?

Po minulé sezóně zůstalo v kádru jen pár hráčů, mužstvo se hodně obměnilo. Přišli noví kluci a snažíme se dát tým dohromady. Je to ale běh na dlouhou trať. Moc gólů nedáváme, na šance se nadřeme, ale taky moc branek neinkasujeme. Docela často udržel náš brankář čisté konto.

Nejznámější posilou asi je Martin Šlapák. Na svém kontě má devět prvoligových gólů v dresu Příbrami, z toho šest vstřelil v šesti zápasech po sobě loni na jaře. Tehdy sklízel obdiv odborníků i fanoušků. Jak si vede v Mostě?

Samozřejmě o jeho příbramské statistice vím. Je to i na první ligu hezká bilance. Přál bych si, aby dával góly i v našem druholigovém týmu, ale zatím se mu tolik nedaří.

Nasbírali jste hodně remíz a prohráli jen třikrát.

Dlouho jsme drželi sérii neporazitelnosti, ale pak jsme neuspěli v Hradci Králové, ve Varnsdorfu a v Ústí nad Labem. Tedy na půdě celků z popředí tabulky, které se prezentují fotbalovostí. Jejich hernímu projevu bychom se chtěli přiblížit, i když tahle soutěž je převážně o bojovnosti.

Jak se vám tedy jeví současná úroveň Fotbalové národní ligy?

Myslím, že dříve to byla kvalitnější soutěž, než letos. Jak se říká, každý tým může sesekat každého. Když má třeba i teoreticky slabší celek svůj den, tak si poradí s papírovým favoritem. Například se zdálo, že se zvedají Budějovice a najednou v minulém kole doma neporazily Vlašim. Nevidím velké rozdíly mezi spodkem první ligy a špičkou druhé ligy. Je to tak padesát na padesát. Někdy se vyšvihne mužstvo, od něhož by se to nečekalo. Záleží na okolnostech, ekonomickém zázemí, ale to je na jiné povídání (úsměv).

Jistě sledujete i Gambrinus ligu. Co říkáte na její tabulku?

Před zápasem Sparty s Teplicemi jsem si přál vítězství hostí, aby se situace na špici víc vyrovnala. Ale jinak moje srdce patří vršovické Bohemce, držím ji palce i kvůli výborným fanouškům (úsměv).

Reklama

Související témata: