Hlavní obsah

David Jarolím: Na titul už nedosáhneme, na Evropu musíme

Vítězstvím 1:0 na trávníku Arény auf Schalke vstoupili do bundesligového jara fotbalisté Hamburku. Jejich hru dirigoval ze středu zálohy David Jarolím. Tři cenné body posouvají tým ze známého přístavního města blíž čelu tabulky a ke splnění cíle této sezóny... „Na titul už nedosáhneme, na Evropu musíme,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo David Jarolím.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

David Jarolím v dresu Hamburku

Článek

Do jarní části bundesligy jste vstoupili vítězstvím na trávníku Schalke 1:0. Co pro vás tohle překvapivé vítězství znamená?

Říkáte překvapivé, ale z našeho pohledu to tak překvapivé nebylo. My jsme hráli konečně to, na co opravdu máme. Vyvarovali jsme se chyb, které nás na podzim srážely. Byli jsme lepším týmem. Po vedoucím gólu van Nistelrooye jsme měli i další šance a domácí jsme prakticky k ničemu nepustili. Tyhle body jsou velkým povzbuzením do dalších bojů.

K ničemu se nedostal ani obávaný Raúl?

Ani on ne. Ubránili jsme ho.

Zmínil jste chyby, které Hamburk na podzim srážely, v čem se vaše hra změnila?

Hamburk má individuálně velmi kvalitní hráče, ale my jsme nebyli kompaktní. Především jsme dobře nebránili. Zimní přestávka byla sice krátká, ale kvalitně jsme potrénovali a zapracovali na bránění. Dopředu máme kvalitu, teď navíc hrajeme s cílem udržet vzadu nulu. To neznamená, že bychom omezili ofenzivu, ale všichni se poctivě vracíme. Navíc se nám uzdravili marodi, takže jsme hodně silní. Mužstvo se nezměnilo, nikdo neodešel ani nepřišel.

Hamburk byl tradičním účastníkem evropských pohárů. Teď jste v tabulce bundesligy sedmí, tři body pod jejích čárou. Jaké jsou cíle pro jaro?

Určitě účast v pohárové Evropě, ale to předpokládá navázat na výkon z Gelsenkirchenu i v dalších zápasech. Jaro bude ještě hodně náročné a bundesliga je vyrovnaná. Velkou roli bude hrát každý bod v boji o titul, Evropu i záchranu.

Takže to zkusíte ještě na titul?

To už ne. Dortmund to má dobře rozehrané, vede o třináct bodů a pokud nezpanikaří, tak bundesligu vyhraje, i když ve fotbale je možné ledacos. Ve hře je ale druhé a třetí místo, tedy Liga mistrů, a dvě pozice pro Evropskou ligu. Ty jsou pro nás reálné. My to máme jasně dané. Na titul už sice nedosáhneme, ale do pohárové Evropy prostě musíme!

Real Madrid má problémy s útokem, zranil se Higuaín, kouč Mourinho by prý rád dostal zpět van Nistelrooye. Jak se v klubu na možný přestup dívají?

Vedení řeklo jasně, že ho nepustí. Ruud se konečně dostává po zdravotních problémech do formy, je zase velmi silný. Hledat za něj narychlo rovnocennou náhradu by bylo těžké.

Rozložení sil v bundeslize je v této sezóně poněkud nestandardní. V čem vidíte příčiny?

Nevidím do ostatních klubů, ale navenek je jasné, že ti, kteří tvrdě makají, jsou vpředu. Bayern titul už těžko obhájí, ale předpokládám, že na jaře se projeví síla tradičních mužstev. To znamená, že i Stuttgart pod trenérem Labadiou půjde nahoru a určitě se zachrání. Nahoře to bude hodně dramatické, protože uchazečů o pohárovou Evropu je hodně. Myslet na ni může ještě čtrnáctý Wolfsburg. V každém případě bude bundesligové jaro velice zajímavé a pro diváky atraktivní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.