Hlavní obsah

Ščasný: Nejvíc mě štve, že to všichni chtěli přikrýt

Jan KrůtaSport.czPrávo

Trenér fotbalistů Mladé Boleslavi Zdeněk Ščasný převzal na začátku září tým po svém předchůdci Luďkovi Zajícovi a dokázala jej herně i výsledkové zvednout. Boleslav se dokázala probojovat do hlavní fáze Poháru UEFA, v tabulce Gambrinus ligy je už pátá. Naposledy se jí podařilo urvat bod na trávníku silného Baníku, kouč byl ale rozhodčím podruhé v sezóně vykázán na tribunu. Poté dokonce kritizoval kompetentnost šéfa rozhodčích Macely.

Článek

Rozležel se vám zápas v Ostravě přes noc v hlavě?

Nebylo co. Pořád to vidím stejně. V pondělí jsme se na to dívali v televizi a znovu probírali s členy vedení našeho klubu.

Co vás naštvalo nejvíc?

Nechci rozebírat jednotlivé momenty, celý národ to mohl vidět v televizi. Byl to nádherný zápas, ale špatně řízený.

Můžete být přesto trochu konkrétní?

Nesmyslné vyloučení Sedláčka byla nehoráznost. Připustím, že i rozhodčí je jen člověk a může udělat chybu. Jenže ty chyby jsou skoro v každém zápase. Jde o to, zamyslet se nad systémovou prací. Na utkání byli čtyři rozhodčí a byl tam evidentní pokus chybu přikrýt.

A proto jste po utkání spílal šéfovi komise rozhodčích Macelovi?

Ano, protože on je za sudí odpovědný. Chtěl to přikrýt i delegát, když dal rozhodčímu známku 5. Jsem opravdu rád, že ten zápas vysílala televize. Kdyby to tak nebylo, Ščasný dostane pokutu a život jde dál. Takhle se tím snad bude někdo zabývat.

Řada situací byla oboustranně posouzena nesprávně. Spousta lidí tvrdí, že váš vyrovnávací gól padl z ofsajdu…

Byl regulérní, za tím si stojím.

Nemáte obavy, že po vás teď všichni víc půjdou, když jste se pustil kriticky do Luďka Macely?

Samozřejmě že se to může otočit proti mně. Ale i já dělám svou práci s vědomím, že jsem chybující člověk. Proto jsem po utkání nebrečel, že nám někdo ublížil, neradoval jsem se, že nám někdo pomohl. Jen jsem chtěl poukázat, že je něco špatně. Uvedl bych jeden příklad: když chci trénovat, musím mít patřičnou licenci, šéf disciplinárky Károlyi je zase právník a myslím, že by i komisi rozhodčích měl šéfovat člověk s patřičným vzděláním. To tam chybí.

Počítáte s tím, že vás disciplinárka potrestá?

Asi ano. Porušil jsem nařízení, že se nemáme hned po zápase vyjadřovat k sudímu.

Dovedete si vysvětlit, že takové chyby udělá zkušený mezinárodní rozhodčí Jára?

Chybu udělat může. Otázkou je, jestli jich v těch vypjatých zápasech nedělá hodně. Ale já si tady nechci stěžovat jen na Járu. Zápas prostě nezvládl a on to ví. My trenéři taky občas nějakou situaci v utkání nezvládneme. Spíš chci poukázat na to, že se něco podobného nestalo poprvé.

Reklama