Hlavní obsah

Uzdravený Lafata si přeje proti Jablonci hrát aspoň pár minut

VÍDEŇ

V pravý čas se uzdravil útočník Austrie Vídeň David Lafata. Českého fotbalového reprezentanta od konce července trápilo neobvyklé zranění, když si natrhl zádový sval, ale po třech týdnech je znovu v plné pohotovosti. Sám však tuší, že do čtvrtečního duelu druhého předkola Poháru UEFA proti Jablonci, odkud v lednu právě do Austrie přestoupil, ještě od začátku nezasáhne.

Článek

Lafata trénuje naplno teprve od pondělí, proto by byl sám překvapen, kdyby jej trenér proti bývalým spoluhráčům poslal do základní sestavy. "Byl bych rád i za to, kdybych nastoupil jen na pár minutek, protože ta pauza přece jenom byla docela dlouhá. Navíc teď se nám začalo docela dařit, takže trenér ani moc nemá důvod sahat do sestavy," řekl Lafata. "Ale do odvety už bych měl to manko určitě dohnat, tak bych si chtěl zahrát víc," uvedl pětadvacetiletý útočník. Jeho spoluhráč Štěpán Vachoušek je po další operaci kolena a na fotbal musí ještě několik měsíců zapomenout.

Lafata je na tom mnohem lépe a hodně by ho mrzelo, kdyby o pikantní bitvy s Jabloncem přišel. Když se ve čtvrtek objeví na hřišti, odbude si svoji premiéru v evropských pohárech. Na předchozích štacích v Českých Budějovicích, řeckém Xanthi ani v Jablonci nikdy do pohárů nezasáhl. "Když jsem do Austrie šel, právě poháry pro mě byly velkým lákadlem. Hodně by mě mrzelo, kdyby to mělo překazit to zranění," řekl autor 37 branek v české lize, který si zádový sval natrhl ve třetím kole rakouské ligy 22. července proti Salcburku.

Jablonec si v losu přál

Když se losovalo druhé předkolo Poháru UEFA, Lafata si přál do dvojice právě svůj bývalý klub. "Vyloženě jsem chtěl, aby nám ho vylosovali. Moc se na to těším, takové zápasy se nehrají každý den," podotkl s úsměvem. K Jablonci má vřelý vztah, i když zde strávil jen rok své kariéry. Vydařené angažmá na severu Čech však Lafatu nasměrovalo až do reprezentace a nakonec v lednu i do Austrie.

"Pořád mám v Jablonci hodně kamarádů, pořád jsme v telefonickém spojení. Ale že bychom se před zápasem s klukama nějak zvlášť hecovali a sázeli se, to zase ne," popisoval Lafata, který se loni v září blýskl dvěma góly ve své reprezentační premiéře v duelu s Walesem.

Jablonec pořád na dálku pozorně sleduje, uniknout mu nemohl ani špatný start týmu do ligové soutěže, v níž se Severočeši krčí na chvostu po dvou prohrách 0:1 se Slavií a v Teplicích.

Musíme si na Jablonec dát pozor

"Jablonci by ta horší forma aspoň do čtvrtka mohla vydržet, to bych se vůbec nezlobil," poškádlil Lafata s úsměvem své bývalé souputníky. "Ale podle mě je jenom otázkou času, kdy se zvedne, navíc pohár je úplně jiná soutěž, tak se to nemusí nijak projevit. A co jsem se s klukama bavil, tak mají obrovskou chuť ten špatný start do ligy napravit. Musíme si na ně dát pozor," varoval už vážným hlasem Lafata, který v televizi viděl nedělní duel Jablonce v Teplicích.

O několik poznatků se tak mohl podělit i s koučem Austrie Georgem Zellhoferem. Ten byl přímo na teplických Stínadlech, své zvědy měl i na prvním zápase Jablonce se Slavií a o soupeři má prý velmi dobrý přehled. "Trenér se mě ptal na nějaká konkrétní jména, v jaké by třeba mohli nastoupit sestavě a podobně. Ale nebylo to nic velkého, dneska se už stejně všichni navzájem znají," řekl Lafata.

Reklama