Hlavní obsah

Ujfalušiho Fiorentina i Šírlův Zenit v semifinále Poháru UEFA remizovaly

PRAHA

Dvě remízy přinesly ve čtvrtek první zápasy semifinále Poháru UEFA. Bayern Mnichov remizoval 1:1 na svém hřišti se Zenitem Petrohrad a bezbranková remíza byla k vidění v Glasgowě, kde Rangers přivítali Ujfalušiho Fiorentinu. Český obránce ve službách klubu z Florencie odehrál navzdory informacím o svalovém zranění celý zápas. V Mnichově se dresu Zenitu představil Radek Šírl, který ovšem kvůli obdržené žluté kartě vynechá příští čtvrtek odvetu.

Článek

I  přes nedávno zlomený nos nastoupil v dresu domácího Bayernu záložník Van Bommel. Už ve druhé minutě utkání se ke střele zpoza pokutového území dostal mnichovský Schweinsteiger, ovšem jeho pokus mířil vedle. V 17. minutě se nevybíravým zákrokem ve vlastním vápně prezentoval petrohradský Ricksen, který si tak vysloužil žlutou kartu a stop pro odvetný zápas a navíc dal domácímu týmu možnost zahrávat pokutový kop. V něm se nadvakrát proti Malafejevovi prosadil Franck Ribéry.

Ve 27.minutě si velice dobře na přihrávku do pokutového území soupeře zaběhl domácí Brazilec Zé Roberto, brankáře Zenitu sice prostřelil, ale míč letěl mimo branku. V závěru první půle se do první vážné šance dostali také hosté, nepřehlednou situaci před brankářem Kahnem po rohovém kopu Petrohradu vyřešil rázným odkopem Jansen.

Šok pro domácí přišel ve druhém poločase po hodině hry. Lucio si totiž vstřelil vlastní branku poté, co hlavičkou po centru z levé strany překonal vlastního brankáře při snaze o odvrácení nebezpečí. Brzy nato musela pro zranění vystřídat brankářská jednička domácích Oliver Kahn, kterého v brance vystřídal Rensing. V 75. minutě si za šlapák vykoledoval žlutou kartu Radek Šírl a připravil se tak o možnost nastoupit do odvety.

Hosté v závěru utkání domácí tým zatlačili a vytvářeli si velké množství gólových situací. Když ani Aršavinův pokus neskončil v síti, o slovo se přihlasili fotbalisté Bayernu. Lucio chtěl odčinit vlastní branku, ovšem Malafejev ukázal své kvality.

V Glasgowě gól nepadl 

Ačkoliv předzápasové prognózy nasvědčovaly tomu, že vinou svalového zranění Tomáš Ujfaluši na stadiónu Glasgow Rangers nenastoupí, opak byl pravdou. Ke stoperovi Gamberinimu se postavil právě český reprezentační obránce. Toho v utkání na Ibrox Parku zaměstnával hlavně vysunutý útočník domácích Darcheville.

V prvním poločase sice branka nepadla, ovšem aktivní hra hostující Fiorentiny vyústila v držení míče 60 ku 40 pro italský celek. Navíc domácí nedokázali během první pětačtyřicetiminutovky ani jednou vystřelit na branku Freye, k čemuž dopomohla precizní hra defenzívy vedená kapitánem Ujfalušim. V 54. minutě se domácím podařilo svého soupeře pořádně zavřít, do pokutového území Fiorentiny se snášel jeden centr za druhým, gól ovšem Rangers ani z jedné šance nevytěžili.

Pohár UEFA, semifinále - 1. zápasy
Bayern Mnichov - Zenit Petrohard 1:1 (1:0)
Branky: 18. Ribéry - 60. vlastní Lúcio. Rozhodčí: Michež - Slyško, Balko (všichni SR). Diváci: 70.000.
Bayern: Kahn (67. Rensing) - Lahm (80. Kroos), Demichelis, Lúcio, Jansen - Schweinsteiger (66. Lell), Van Bommel, Zé Roberto, Ribéry - Klose, Podolski. Trenér: Hitzfeld.
Zenit: Malafejev - Ricksen, Širokov, Križanac, Šírl - Denisov, Timoščuk, Fajzulin, Zyrjanov - Aršavin, Pogrebňak. Trenér: Advocaat.
Glasgow Rangers - FC Fiorentina 0:0
Rozhodčí: Vassaras - Bozatzidis, Saraidaris (všichni Řec.). ŽK: Santana, Gamberini, Gobbi (všichni Fior.). Diváci: 61.000.
Rangers: Neil - Broadfoot, Weir, Cuellar, Papac - Whittaker, Hemdani, Dailly, Davis, Novo (60. Buffel) - Darcheville (60. Cousin). Trenér: Smith.
Fiorentina: Frey - Jorgensen, Ujfaluši, Gamberini, Gobbi - Kuzmanovič, Liverani, Montolivo - Santana, Pazzini (81. Vieri), Mutu. Trenér: Prandelli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.